Počelo ponovljeno suđenje za ubistvo Srba u Novskoj 1991.

Ratni zločin

Počelo ponovljeno suđenje za ubistvo Srba u Novskoj 1991.

Crna Hronika -
Dvojica bivših pripadnika Prve gardijske brigade "Tigrovi" odbacili optužbu da su ubili tri Srpkinje i zlostavljali i teško ranili jednog Srbina

ZAGREB - U Županijskom sudu u Zagrebu danas je počelo ponovljeno suđenje dvojici bivših hrvatskih vojnika Željku Belinu i Dejanu Miliću, za ratni zločini protiv civila srpske nacionalnosti u Novskoj krajem 1991. godine.

Dvojica bivših pripadnika Prve gardijske brigade "Tigrovi" odbacili su na početku suđenja optužbu koja ih tereti da su ubili tri žene, majku i ćerku Veru i Goranku Mileusnić i njihovu komšinicu Blaženku Slabak, kao i da su zlostavljali i teško ranili Petra Mileusnića.

Kako prenose hrvatski mediji, suđenje se ponavlja jer je Vrhovni sud ukinuo odluku sisačkoga Županijskog suda, koji je 2010. oslobodio odgovornosti Belina (63) i Milića (39), kao i dvojicu njihovih saboraca Ivana Grgića i Zdravka Pleseca.

Vrhovni sud potvrdio je u februaru ove godine prvostepenu presudu za Grgića i Pleseca, a ukinuo za Belinu i Milića, i odredio da se ponovljeno suđenje održi pred zagrebačkim Županijskim sudom.

Smatrajući da je reč o posebno teškim okolnostima u kojima je počinjen zločin, tužilaštvo je tražilo da se dvojici optuženih odredi pritvor, koji im je ukinut kada je sud u Sisku izrekao oslobađajuću presudu, ali je sudsko veće to odbilo.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track