Na slobodi dvojica Temerinaca osuđenih zbog premlaćivanja

Amnestija

Na slobodi dvojica Temerinaca osuđenih zbog premlaćivanja

Crna Hronika -
Dvojica mladića osuđenih da su 2004 godine pretukli Srbina izašli na slobodu

SUBOTICA - Dvojica od petorice mladića mađarske nacionalnosti, koji su osuđeni na zatvorske kazne jer su 2004. godine u Temerinu naneli teške telesne povrede jednom Srbinu, pušteni su na slobodu, potvrđeno je u upravi za izvršenje krivičnih sankcija.

Arpad Horvat i Zoltan Sakal su, kako je precizirano, u petak po podne napustili zatvor u Sremskoj Mitrovici, pošto su ispunili uslove za umanjenje kazne po Zakonu o amnestiji.

Sakal bio je osuđen na 11 i po godina zatvora, a Horvat na 10 godina.

Petorica mladića mađarske nacionalnosti osuđeni su 2005. godine na ukupno 61 godinu zatvora, za pokušaj ubistva Zorana Petrovića u Temerinu.

Zbog pokušaja ubistva Zorana Petrovića iz obesti, "na bezobziran i svirep način", Okružni sud u Novom Sadu je 2005. godine osudio Ištvana Marijaša (22) na 15 godina zatvora, Žolta Ileša (26) na 13, dok su Zoltan Sakal (25) i Jožef Urač (30) dobili po 11 i po godina zatvora. Arpad Horvat je zbog tek navršenih 18 godina tada osuđen na 10 godina zatvora.

U obrazloženju presude je, između ostalog, navedeno: "Na ovim prostorima se odavno nije dogodilo krivično delo koje je do te mere uznemirilo javnost, i jedan od razloga zbog kojeg su izrečene ovakve kazne jeste upravo i prevencija da se to više nikada ni ne ponovi. Okrivljeni su u ovom slučaju pokazali potpuno odsustvo ljudskosti".

Podsećanja radi, petorica momaka su, nakon kraćeg verbalnog duela, napali Petrovića, skinuli mu odeću, udarali ga, palili mu genitalije, mokrili po njemu i na kraju mu gurnuli štap u anus. Petrović je zadobio teške telesne povrede od kojih su neke bile opasne po život, a debelo crevo mu je ostalo trajno oštećeno.

Petrović je, prema nalazima veštaka koji su ranije objavljeni u štampi, brutalno zlostavljanje preživeo samo zahvaljujući okolnosti, što je blagovremeno, iako posle dva dana, pronađen dok je krvav i bez svesti sa džakom od krompira na glavi.

Zbog težine povreda on nikada nije uspeo da se oporavi, a 2009. godine je preminuo.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track