Apelacioni sud oslobodio Kesara optužbe za ratni zločin

Pravosuđe

Apelacioni sud oslobodio Kesara optužbe za ratni zločin

Crna Hronika -
Apelacioni sud, je na osnovu svih izvedenih dokaza, utvrdio da nema čvrstih i nesumnjivih dokaza da je Duško Kesar učestvovao u ratnom zločinu protiv civila

BEOGRAD - Veće za ratne zločine Apelacionog suda u Beogradu preinačilo je prvostepenu presudu Odeljenja za ratne zločine Višeg suda u Beogradu i Duška Kesara oslobodilo optužbe da je kao saučesnik, počinio ratni zločin protiv civilnog stanovništva za koje je prvostepenom presudom bio osuđen na 15 godina zatvora.

Optužnica je teretila Kesara da je kao pripadnik rezervnog sastava MUP Republike Srpske, zajedno sa osuđenima Dragom Radakovićem i Draškom Krndijom, u toku oružanog sukoba u BiH od 1992. do 1995. učestvovao u ubistvu troje civila muslimanske nacionalnosti koji nisu pripadali ni jednoj vojnoj formaciji, niti su učestvovali u oružanim operacijama.

Apelacioni sud, je na osnovu svih izvedenih dokaza, utvrdio da nema čvrstih i nesumnjivih dokaza da je Duško Kesar učestvovao u izvršenju krivičnog dela ratni zločin protiv civilnog stanovništva.

Samo njegovo prisustvo ispred kuće ubijenih, zajedno sa Draškom Krndijom i Dragom Radakovićem, od momenta bacanja bombi i postavljanja eksploziva, pa i za vreme ubistva počinjenog u kući, ne ukazuje da je učestvovao u ubistvu ili da je imao takve namere, kaže se u saopštenju suda.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja