Srbi pohapšeni zbog prebacivanja ilegalaca u EU

Austrija

Srbi pohapšeni zbog prebacivanja ilegalaca u EU

Crna Hronika -
Dvojica uhapšenih Srba su deo grupe koja se bavila prebacivanjem ilegalaca iz Avganistana, Pakistana i Somalije u Mađarsku i Austriju

BEČ - Pripadnici austrijske policije i njihove mađarske kolege uhapsili su dvoje srpskih državljana koji se sumnjiče da su članovi bande koja se bavila prebacivanjem ilegalaca na tlo EU, dok su druga dvojica uspela da pobegnu, saopštila je pokrajinska direkcija policije u Burgenlandu.

Ova banda se specijalizovala za prebacivanje ilegalaca iz Avganistana, Pakistana i Somalije. Njeni članovi su preuzimali ilegalce, koji su preko "Balkanske rute" - Turske, Grčke i Makedonije, prebačeni u Srbiju, odakle su pešice prelazili "zelenu granicu" (prostor između državnih prelaza) ka Mađarskoj.

Inače, četvorica Srba se sumnjiče da su učestvovali u najmanje devet prebacivanja, usled kojih je 192 osobe prebačeno u Austriju.

Na teritoriji Mađarske, uhapšeni, su bili aktivni i zaduženi za smeštaj ilegalaca u vozila, kojim su prevozili ilegalce u pravcu Austrije.

Ilegalci bi se potom najčešće prepustili svojoj sudbini u opštinama Oberpulendorf, Obervart ili Gising u Austriji, gde bi ih uhvatila policija i nakon čega bi podneli zahtev za dobijanje azila.

Za prebacivanje iz Grčke u Austriju banda je od ilegalaca po glavi tražila između 2.500 do 4.000 evra.Uhapšeni Srbi su od te svote dobijali samo jedan deo, koji bi iznosio do 300 evra, tvrdi austrijska policija.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track