Branilac Haradinaja postao Haški sudija!
Foto: Tanjug

Neviđena sramota

Branilac Haradinaja postao Haški sudija!

Crna Hronika -
Advokat Ben Emerson koji je pred Haškim Ttribunalom branio Ramuša Haradinaja od 1.jula 2013 postaće sudija Rezidualnog mehanizma, koji će nastaviti rad Tribunala posle njegovg ukidanja

BEOGRAD - Glavni branilac nekadašnjeg komandanta takozvane OVK Ramuša Haradinaja advokat Ben Emerson biće sudija Rezidualnog mehanizma - tela koje će od 1. jula 2013. godine nastaviti rad Haškog tribunala.

Još ne zna u kojim će predmetima suditi Haradinajev branilac, ali je izvesno da će mu na raspolaganju biti svi žalbeni postupci protiv Srba koji ne budu završeni u prvoj polovini naredne godine.

Tu su sigurno postupak protiv ratnog komadanta Vojske Republike Srpske Ratka Mladića, zatim predsednika Republike Srpske Krajine Gorana Hadžića, lidera radikala Vojislava Šešelja i drugi.

Na spisku potencijalnih Emersonovih predmeta su i svi oni u kojima budu uloženi vanredni pravni lekovi, na primer zahtev za reviziju postupka.

Osim Haradijavog branioca od sudija koje su poznate srpskoj javnosti u Rezidualnom mehanizmu biće Karmel Ađijus, Žan Klod Antoaneti, Kristof Flige, Alfons Ori i Patrik Robinson.

Sudska veća Rezidualnog mehanizma će se, kako se navodi u propisima, formirati samo na zahtev predsednika Rezidualnog mehanizma Teodora Merona. Predviđeno je da sudije neće dobijati novac samo zato što se nalaze na spisku sudija, već kada budu postavljeni u nekom predmetu.

Inače Emerson brani i osnivača "Vikiliksa" Džulijana Asanža, zatim Marinu Litvinjenko - suprugu bivšeg ruskog špijuna Aleksandra Litvinjenka koji je preminuo u Londonu 2006. posle trovanja radioaktivnim polonijumom.

Emerson je bio specijalni savetnik u Međunarodnom krivičnom sudu u Hagu, specijalizovao se za ljudska prava, krivično pravo i javno pravo.

Pred Evropskim sudom za ljudska prava u Strazburu zastupao je više od 30 predmeta u kojima je tužio i branio Englesku.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track