Najnovije vesti

Hrvatska odbila da postupi po srpskim optužnicama

Hrvatska odbila da postupi po srpskim optužnicama

Crna Hronika
Reč je o optužnicama tužilaštva JNA od 10. avgusta 1992. protiv Vladimira Šeksa, Ivana Vekića i Tomislava Merčepa

ZAGREB - Srpsko pravosuđe ponovo je dostavilo hrvatskoj optužnice protiv trojice ratnih funkionera zbog ratnog zločina, ali je hrvatski ministar pravosuđa Orsat Miljenić odbio da postupi po njima i vratio ih u Srbiji.

Prema nezvaničnim informacijama, reč je o optužnicama tužilaštva JNA od 10. avgusta 1992. protiv Vladimira Šeksa, Ivana Vekića i Tomislava Merčepa.

Zatev Ministarstva pravosuđa Srbije u Hrvatsku je stigao krajem novembra. HRT je objavio je da je ministar odbio da dostavi optužnice optuženima, te ih je vratio Srbiji.

Agencija Hina objavila je da je razlog odbijanja uručivanja optužnica bilateralni sporazum Hrvatske i Srbije iz 1997. godine koji ne dozovoljava postupanja po optužnicama bivših vojnih tužilaštava, a ne Zakon o ništavnosti.

Taj zakon donet je u krajem 2011. većinom glasova poslanika tadašnje vladajuće koalicije na čelu s Hrvatskom demokratskom zajednicom (HDZ) i to uoči raspuštanja Sabora.

On je izazvao brojne negativne reakcije u delu hrvatske, ali i međunarodne javnosti, a povod za donošenje Zakona o ništavnosti bile su optužnice protiv 44 državljanina Hrvatske, među kojima i nekoliko ratnih funkcionera, koje su iz Beograda u avgustu 2011. stigle u Zagreb.

Tada je traženo da se optužnice uruče Šeksu, Vekiću, Merčepu i Branimiru Glavašu, koji u BiH služi zatvorsku kaznu zbog ratnog zločina protiv Srba u Osijeku, jer je uoči izricanja presude u Hrvatskoj pobegao u BiH. Tadašnji ministar Dražen Bošnjaković dostavio je optužnice sudu.

Prema navodima hrvatskih medija, u novom slučaju optužnica protiv Glavasa nije poslata, ali se nagađa da je upućena u BiH gde Glavaš služi kaznu. Vlada Hrvatske na čelu sa Socijaldemokratskom partijom predložila je proletos Ustavnom sudu da donese odluku kojom se utvrđuje neustavnost Zakona o ništavnosti određenih pravnih akata pravosudnih tela bivše JNA, bivše SFRJ i Srbije, te ukidanje Zakona o celini.

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...