Sumnja na terorizam pokreće novu istragu o Jozi  Leutaru

Sarajevo

Sumnja na terorizam pokreće novu istragu o Jozi Leutaru

Crna Hronika -
Ako analizom dokaza se utvrdi da postoje elementi terorizma u slučaju ubistva koministra Federalnog MUP BiH Joze Leutara Tužilaštvo BiH pokrenuće ponovo ceo slučaj o ovom misterioznom ubistvu

SARAJEVO – Posebno odeljenje Tužilaštva BiH reaktiviraće ponovo istragu o atentatu na nekadašnjeg koministra federalnog MUP-a Jozu Leutara, ako se kroz analizu dokaza utvrdi da postoje elementi terorizma.Ubistvo Leutara spada u jedno od najmisterioznijih ubistava koji se dogodio u posleratnoj BiH, a taj predmet se već izvesno vreme nalazi u posebno odeljenju Tužilaštva BiH za organizovani criminal.

Naime izvori iz ovog tužilaštva tvrde da postoje mnoge indicije da je koministar leutar bio žrtva mafije i da njegovo ubistvo nema nikakve veze sa terorizom kao što se prvo sumnjalo

"Zasad indicije ukazuju da je Leutarovo ubistvo povezano sa istragama koje je sprovodio. Krivično delo ubistva je u nadležnosti entiteta i ukoliko utvrdimo da postoje elementi terorizma, mi preuzimamo slučaj, u protivnom ništa od toga", kazao je sagovornik iz Tužilaštva BiH.

Da podesetimo atentat na Jozu Leutara, tadašnjeg zamenika ministra federalne policije, izvršen je 16. marta 1999. u sarajevskom naselju Ciglane, a Leutar je od posledica ranjavanja preminuo 12 dana kasnije.

U jednoj od najkompleksnijih istraga policijskih agencija, u kojoj je učestvovao i američki FBI, utvrđeno je da je podmetanje eksploziva pod poklopac motora službenog automobila Joze Leutara bilo delo profesionalca ili više njih.Inače u vezi sa Leutarovom likvidacijom, kružile su razne spekulacije i nagađanja o tome kome je odgovarao njegov "nestanak". No, osim samog otkrivanja nalogodavaca i počinioca ubistva, do danas nije jasno ni da li je ovo bio politički atentat.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track