Najnovije vesti

Mladićeva odbrana: Tela su doneta na Markale

Haški tribunal

Mladićeva odbrana: Tela su doneta na Markale

Crna Hronika
Mladićeva odbrana na suđenju sugerisala je da je među telima žrtava koje su poginule u eksploziji na pijaci Markale bilo i onih koja su doneta

HAG - Unarksno ispitujući svedoka optužbe RM-055, odbrana generala Ratka Mladića danas je pred Tribunalom u Hagu sugerisala da su među tela žrtava druge eksplozije kod sarajevske pijace Markale, u avgustu 1995, bili podmetnuti i leševi osoba stradalih na drugim mestima i od drugih uzroka.

Tadašnjeg komandanta Vojske Republike Srpske, generala Mladića (69), optužnica tereti za terorisanje stanovništva Sarajeva artiljerijskim i snajperskim napadima, 1992-95.

Po optužnici, minobacačka granata koja je 28. avgusta 1995. ispred Markala usmrtila 43 osobe, a ranila 75 građana, doletela je sa položaja VRS. Prikazujući u sudnici fotografiju jedne od žrtava, nagnute preko ograde na ulici, sa ogromnom rupom u grudnom košu, Mladićev branilac Branko Lukić sugerisao je da se ispod tela ne vidi krv, a svedok, tada francuski oficir Unprofora, to je potvrdio.

Lukić je potom svedoku rekao da se ime osobe čije je telo na fotografiji nije na spisku žrtava, na šta je RM-055 odgovorio da o tome "nema informacija".Branilac generala Mladića svedoku je, zatim, pokazao fotografiju druge žrtve, Vehida Komara, na čijem su telu bile vidljive dve male rupe.

"Očito je da je ova osoba bila pogođena hicima iz pešadijskog oružja, ne liči mi na rane od gelera iz artiljerijskog oruđa", ocenio je RM-055. Na pitanje predsedavajućeg sudije Alfonsa Orija kako razlikuje rane nanete pešadijskim oružjem i fragmentima granata, svedok je objasnio da "geler cepa i čupa tkivo, a metak ga buši". RM-055 potvrdio je da je istragom - na osnovu ugla pod kojim je granata pala i činjenice da je nije snimio ni jedan od radara Unprofora - bilo utvrđeno da je projektil doleteo sa oko 1.300 metara, sa jugoistoka.

Kako je rekao, linija razdvajanja Armije BiH i VRS bila je udaljena "između 800 i 1.000 metara od mesta eksplozije na Markalama", što znači da je granata morala biti ispaljena sa "300-500 metara iza linije razdvajanja". Na osnovu tog nalaza, RM-055 i njemu pretpostavljeni tadašnji komandant Unprofora Rupert Smit doneli su zaključak da je granatu ispalila VRS. Svedok je ostao pri iskazu da je čuo "pet eksplozija" desetak minuta pre no što se našao ispred tržnice Markale. "Poslednji leševi bili su odnošeni kad sam stigao", kazao je francuski oficir. Na pitanje Mladićevog branioca kako to da posmatrači UN sa obližnjih punktova nisu čuli, ni videli ispaljivanje nijedne granate, RM-055 odgovorio je da to "nije iznenađujuće" zato što je istog dana "bilo i drugih incidenata".

Bivši oficir Unprofora naglasio je i da radari međunarodnih snaga nisu snimili rakete zbog niske putanje. Svedok je izjavio i da je, tokom njegovog boravka u Sarajevu, bilo "glasina" da snajperisti ABiH pucaju na svoj narod, ali da je on bio uveren da "hici dolaze sa druge strane".

Kao primer je naveo "mučko ubistvo" jednog francuskog vojnika snajperskim hicem sa terirorije pod kontrolom VRS u aprilu 1995. Branilac Lukić sutra će završiti unakrsno ispitivanje svedoka RM-055.

General Mladić optužen je i za genocid u Srebrenici i još sedam bosanskih opština; progon Muslimana i Hrvata širom BiH i uzimanje za taoce "plavih šlemova" UN, 1992-95.

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...