Vujičić: Šarića pratimo od 2005.

Pranje novca

Vujičić: Šarića pratimo od 2005.

Crna Hronika -
Rad na slučaju protiv odbeglog kokainskog bosa Darka Šarića Uprave za sprečavanje pranja novca počela još 2005. godine u saradnji sa MUP

BEOGRAD - Direktor Uprave za sprečavanje pranja novca Aleksandar Vujičić rekao je da je tokom višegodišnje istrage o tokovima novca kriminalne grupe Darka Šarića, osim saradnje sa srpskom policijom i tužilaštvom, Uprava razmenjivala finansijsko obaveštajne podatke sa službama zemalja u kojima je ta grupa takođe delovala.

To su Sjedinjene Američke Države, Rusija, Nemačka, Kipar, Grčka, Hrvatska, Austrija, Holandija i Crna Gora, precizirao je Vujičić i ukazao da je rezultat tog rada podizanje optužnice protiv Šarićeve grupe zbog pranja novca.

Prema njegovim rečima, rad na slučaju protiv odbeglog kokainskog bosa Darka Šarića i njegove organizovane kriminalne grupe Uprava je počela još 2005. godine aktivno sarađujući sa Ministarstvom unutrašnjih poslova, Tužilaštvom za organizovani kriminal i ostalim državnim organima koji su radili na otkrivanju te grupe.

"Rezultat rada svih državnih organa je podignuta optužnica za pranje novca i udruživanje radi vršenja krivičnih dela, a postupak je i dalje u toku pred Posebnim odeljenjem Višeg suda u Beogradu", naglasio je Vujičić.

On nije mogao da precizira koliko je novca "oprano" u Srbiji, niti, kako je rekao, želi da licitira ciframa ukupno opranog novca te kokainske grupe u inostranstvu.

Mediji su ranije preneli da je Šarić prao novac preko pojedinih investicionih fondova u Holandiji kao i da su u te poslove bile umešane pojedine strane banke, a pominje se da je kroz kredite koje je davao firmama u Srbiji oprao 1,7 milijardi evra.

Šariću, koji je u bekstvu od 2009, sudi se u odsustvu ne samo za pranje novca, već i za šverc više od tri tone kokaina iz Latinske Amerike u Evropu.

Sumnja se da je novac stečen prodajom narkotika, pranjem, učešćem u privatizacijama i na druge načine, ubacivao u legalne tokove u Srbiji.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track