Presuda za ometanje Miloševićevog hapšenja 25. marta

Pravosuđe

Presuda za ometanje Miloševićevog hapšenja 25. marta

Crna Hronika -
Prvostepena presuda četvorici optuženih za ometanje hapšenja bivšeg predsednika SRJ Slobodana Miloševića u Vili "Mir" 2001. mogla bi da bude izrečena 25.marta

BEOGRAD - Prvostepena presuda četvorici optuženih za ometanje hapšenja bivšeg predsednika SRJ Slobodana Miloševića u Vili "Mir" 2001. godine mogla bi da bude izrečena 25. marta u Prvom osnovnom sudu u Beogradu nakon izlaganja završnih reči odbrane.

Na tom ročištu pre završnih reči tužilaštva optuženih i njihovoih branilaca biće pročitane pisane izjave dvojice svedoka koji se nikako ne odazivaju pozivima suda.Postupak prema prvooptuženom Bogoljubu Bjelici je razdvojen, jer je on duže vreme zbog bolesti onemogućen da dolazi na suđenja.

Na današnjem suđenju saslušani su poslednji predloženi svedoci Dragan Radulović i Zoran Raičević, koji su pre nastupanja apsolutne zastarelosti krivičnog gonjenja i sami bili okrivljeni u tom postupku.Sud je u aprilu prošle godine, zbog nastupanja apsolutne zastarelosti krivičnog gonjenja, obustavio postupak protiv 23 optužena za nedozvoljeno držanje oružja i ometanje policije u obavljanju službene radnje, pa su na optuženičkoj klupi ostale samo kolovođe nereda.

Na optuženičkoj klupi su ostali nekadašnji članovi Direkcije Jugoslovenske levice Siniša Vučinić, Bogoljub Bjelica i Ratko Zečević, kao i Dejan Đikić i Saša Matić.Optužnica tereti Miloševićeve pristalice da su, u noći između 30. i 31. marta 2001. godine, ispred Vile "Mir" na Dedinju, ometali hapšenje nekadašnjeg predsednika SRJ.Vučinić, Bjelica i Zečević u optužnici su označeni kao kolovođe koje su svojim primerom i delovanjem usmeravale delovanje okupljenih pristalica.

Oni se terete da su, naoružani automatskim puškama, izdavali naređenja i usmeravali okupljenu masu na određena mesta u dvorištu vile.

Pri tom su okupljene pristalice ubeđivali da imaju odobrenje čak i da pucaju ukoliko bi Milošević bio uhapšen, navodi se u optužnici.

Na optužnici su ranije bile ukupno 34 osobe, ali su neki u međuvremenu preminuli, a protiv drugih je postupak obustavljen zbog zastarelosti.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja