LOBISTI: Mišković i Đurašković tražili da ih puste!

Potvrđeno pisanje Kurira

LOBISTI: Mišković i Đurašković tražili da ih puste!

Crna Hronika -
Advokati oba Miškovića ponudili jemstvo. Kurir je danas ekskluzivno objavio da je vlasnik „Delte“ angažovao „Podesta grupu“, američku kompaniju za lobiranje, za neverovatnih 20 miliona evra

BEOGRAD - Branioci vlasnika "Delta holdinga" Miroslava Miškovića, njegovog sina Marka i vlasnika "Nibens grupe" Mila Đuraškovića podneli su danas žalbe na rešenje kojima im je pre deset dana produžen pritvor, rečeno je u Specijalnom sudu u Beogradu. O žalbama na produženje pritvora odluku će doneti krivično vanpretresno veće Specijalnog suda u zakonskom roku od tri dana. Podsetimo, Kurir je danas ekskluzivno objavio da je vlasnik „Delte“ Miroslav Mišković angažovao „Podesta grupu“, američku kompaniju za lobiranje, za neverovatnih 20 miliona evra da ga izvuče iz pritvora!

Advokati oba Miškovića ponudili su sudu i jemstvo, ali još nije poznato o kojoj je sumi reč. Jemstvo "pokriva" slučaj opasnosti od bekstva, ali ne i uznemirenje javnosti. Rešenje o produženju pritvora doneo je 8. februara sudija za prethodni postupak istog suda zbog opasnosti od bekstva i uznemirenja javnosti, kao i uticanja na svedoke, ali kako je poslednji svedok saslušan prošle sedmice taj razlog je sada "otpao".

Branilac Đuraškovića, advokat Zoran Ateljević rekao je da se na tu odluku žali jer nema razloga da njegov branjenik bude u pritvoru zbog opasnosti od bekstva, kada se od aprila meseca prošle godine uredno odazivao svim pozivima suda u drugom postupku koji je protiv njega u toku pred tim sudom. Đurašković je prethodno proveo godinu dana u pritvoru, koji mu nije ni bio određen zbog opasnosti od bekstva, naveo je njegov branilac.

Isto važi i kada je u pitanju tačka "uznemirenje javnosti" kao osnov za pritvor, naveo je Ateljević i ocenio da, kada je Đurašković u pitanju, "postoje dvostruki standardi" . On smatra da Apelacioni sud, da je u priliici da odlučuje, ne bi zbog pomenutih razloga njegovom branjeniku produžio pritvor. I branilac Marka Miškovića, advokat Nebojša Maraš, rekao je Tanjugu da je žalbu podneo, ali nije želeo da komentariše predlog za jemstvo.

Miškovići i Đurašković uhapšeni su 12. marta sa još sedam osumnjičenih da su zloupotrebom položaja izvlačili novac iz putarskih preduzeća i sebi pribavili korist od oko 30 miliona evra. Osim njih, ostali osumnjičeni se brane sa slobode.

Prema Zakoniku o krivičnom postupku koji reguliše "tužilačku istragu", ukoliko i posle tri meseca i dalje budu postojali razlozi da ostanu iza rešetaka, o daljem produženju pritvora odlučivaće krivično vanpretresno veće suda, sve do podizanja optužnice koja u tom slučaju mora da usledi u roku od šest meseci od pritvaranja osumnjičenih. Sudija za prethodni postupak je u januaru ukinuo pritvor bivšem direktoru PZP "Niš" Zoranu Mihailoviću, direktoru "Šer korporacije" Ristu Ristiću i procenitelju "Konzita" Raši Zdravku. Dve sedmice kasnije na slobodu je pušten i Dejan Jevtić iz PZP Niš.

Pritvor nije ni određivan bivšem direktoru PZP "Niš" Milutinu Gaševiću, bivšem akcionaru PZP "Niš" Zoranu Kaitoviću i direktoru "Delta brokera" Predragu Filipoviću. Njima su na početku istrage oduzeti pasoši i zabranjeno im je da napuštaju mesto boravišta. Tužilaštvo za organizovani kriminal sprovodi istragu protiv svih njih zbog sumnje da su zloupotrebom položaja izvlačili novac iz putarskih preduzeća i sebi pribavili korist od oko 30 miliona evra. Mišković i Đurašković se nalaze u Okružnom zatvoru u Beogradu. Oni se terete da su, od 2005. do kraja 2010. godine, kao suvlasnici u privatizovanom Preduzeću za puteve "Niš", a preko njega i suvlasnici više preduzeća za puteve - "Beograd", "Kragujevac", "Vranje", "Srem put", "Bačka put" i drugih, neosnovano iz tih preduzeća izvukli novac i imovinu. Osumnjičeni su od zajedničkog posla zaradili oko 30 miliona evra, od čega je Marku Miškoviću pripalo od 17 do 19 miliona evra, Đuraškoviću 10 miliona evra, a preduzeću "Hemslejd" 1,2 miliona evra.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track