Zvezdan Jovanović: Nisam hteo Čedi da prosviram glavu

Suđenje za pobunu JSO

Zvezdan Jovanović: Nisam hteo Čedi da prosviram glavu

Crna Hronika -
Nisam potezao pištolj, niti sam imao takvu nameru, nikakvog konflikta nije ni bilo”, kazao je Jovanović

BEOGRAD - Nekadašnji zamenik komandanta Jedinice za specijalne operacije (JSO) Zvezdan Jovanović negirao je tvrdnje nekadašnjeg komandanta te jedinice Dušana Maričića da je tokom pobune 2001. Jovanović hteo tadašnjem potpredsedniku Vlade Čedomiru Jovanoviću da “prosvira glavu”.

Na suđenju pripadnicima te jedinice za organizovanje oružane pobune 2001. Jovanović je negirao Maričićeve tvrdnje sa prethodnog glavnog pretresa koji je izjavio da se Čedomir Jovanović, prilikom dolaska u Kulu, posvađao sa nekadašnjim komandantom JSO Miloradom Ulemekom što je navodno iznerviralo Zvezdana Jovanovića koji je “hteo da mu prosvira glavu”.

“Nisam potezao pištolj, niti sam imao takvu nameru. Nikakvog konflikta nije ni bilo”, kazao je Jovanović.

Pred Specijalnim sudom u Beogradu danas su okrivljeni ZvezdanJovanović i Veselin Lečić izjavili da pripadnici te jedinice nikada ne bi pucali na vojnike i policajce i da bi takvo naređenje odbili.Prema Jovanovićevim rečima takvo naređenje ne bi poslušali ni drugi pripadnici JSO.“Ne mogu da zamislim da neko stane pred pripadnika JSO i da im naredi da pucaju na vojnike i policiju. Takvo naređenje bih odbio”, kazao je Jovanović.

S njim se složio i Lečić koji je dodao da ni od koga nije ni čuo ideju da se napadnu pripadnici policije i vojske.

“Nikada ne bih bio deo takvog scenarija, posebno imajući u vidu da su pružili podršku našim tadašnjim zahtevima. Da se vojska isprečila ne bi ni došlo do bliske borbe jer nismo ni imali dovoljno naoružanje, a i suluda je ideja da pucamo na bivše kolege”, kazao je on.Osim Jovanovića i Lečića, na optuženičkoj klupi nalaze se i nekadašnji komandant JSO Milorad Ulemek, kao i komandant “crvenih beretki” u vreme pobune 2001.

Dušan Maričić Gumar, koji su dovedeni iz zatvora u Požarevcu gde služe maksimalne kazne zbog najtežih krivičnih dela, među kojima je i ubistvo premijera ZoranaĐinđića.

Petorica optuženih Dragoslav Krsmanović, Dragiša Radić, Vladimir Potić, Mića Petraković i Veselin Lečić brane se sa slobode, pošto su pušteni iz pritvora krajem novembra prošle godine.Optuženima se stavlja se na teret da je JSO od 9. do 17. novembra 2001. otkazala poslušnost komandi, povukla svoje pripadnike u centar u Kuli, prekinula komunikacije s komandom i u više navrata odbila zahteve načelnika resora, ministra unutrašnjih poslova i premijera Đinđića da prekine sa pobunom.Pobuna JSO počela je 8. novembra 2001. godine posle hapšenja braće Nenada i Predraga Banovića, optuženih pred Haškim tribunalom za ratne zločine počinjene u logoru Keraterm.

Operativni deo "crvenih beretki" istovremeno je borbenim vozilima i naoružanim ljudstvom u dva navrata blokirao autoput – prvi put 10. novembra na autoputu Novi Sad-Subotica u blizini Vrbasa, a drugi put 12. novembra blokadom autoputa kroz Beograd kod Centra Sava.Kako se navodi u optužnici na taj način je JSO jasno iskazala spremnost za primenu nasilja ukoliko se ne prihvate njeni zahtevi za smenu tadašnjeg ministra policije Dušana Mihajlovića, načelnika resora DB-a Gorana Petrovića i njegovog zamenika Zorana Mijatovića.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track