VEKARIĆ: Sa Tužilaštvom BiH razgovarano o 12  predmeta

Saradnja u vezi ratnih zločina

VEKARIĆ: Sa Tužilaštvom BiH razgovarano o 12 predmeta

Crna Hronika -
Saradnja je davno dogovorena, a danas smo razgovarali o 12 konkretnih predmeta, precizirao je Vekarić

BEOGRAD- Zamenik tužioca za ratne zločine Bruno Vekarić izjavio je da je na sastanku sa delegacijom Tužilaštva BiH na čelu sa državnim tužiocem Goranom Salihovićem razgovarano o 12 konkretnih predmeta i o modalitetima saradnje.

"Saradnja je davno dogovorena, a danas smo razgovarali o 12 konkretnih predmeta. Dogovorili smo modalitete saradnje i za 15 dana ćemo se ponovo naći i nalazićemo se dva puta mesečno", precizirao je Vekarić.

On rekao i da je dogovoreno šta treba uraditi do sledećeg sastanka i ocenio da je napravljen veliki korak napred.

"Smatram da je ova komunikacija u skladu sa Protokolom jako dobra poruka da zajedno možemo raditi na teškim predmetima ratnih zločina koji su se desili na prostoru bivše Jugoslavije", podvukao je Vekarić.

Delegacija Tužilaštva BiH, koju predvodi državni tužilac Goran Salihović, danas je sa tužiocem za ratne zločine Srbije Vladimirom Vukčevićem razmatrala konkretne predmete ratnih zločina.

Radi se o predmetima koji mogu biti ustupljeni drugoj strani u skladu sa Protokolom o saradnji u progonu učinilaca krivičnih dela ratnih zločina, zločina protiv čovečnosti i genocida, saopštilo je srpsko tužilaštvo za ratne zločine.

Ovo je prvi sastanak nakon što je potpisivanjem Protokola u Briselu 31. januara ove godine uspostavljen pravni okvir za direktnu saradnju dva tužilaštva, navodi se u saopštenju tužilaštva i ističe da su predstavnici BIH doputovali u Srbiju.

Vukčević i zamenik glavnog tužioca BIH Jadranka Lokmić-Misirača potpisali su 31. januara u Briselu ugovor o razmeni informacija i dokaznog materijala.

Vukčević je tada izjavio da je potpisivanjem Protokola načinjen veliki korak ka vladavini prava i pomirenju u regionu.

"Ovo je veliki korak ka pravdi za žrtve ratnih zločina, vladavini prava i pomirenju", rekao je Vukčević nakon svečane ceremonije, kojoj su prisustvovali, Steafno Sanino zadužen u EK za proširenje Unije, Pjer Mirel, direktor za Zapadni Balkan u EK i Serž Bramerc, glavni tužilac Haškog Tribunala.

Bramerc je tada izjavio da će sporazum otkloniti brojne nešporazume između Srbije i BiH u vezi sa istragama o ratnim zločinima i da je reč o važnom napretku na putu ka pravdi za žrtve ratnih zločina devedesetih.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track