DUJE ŠANTIĆ: Atif Dudaković ubio je mog oca generala Vladu Šantića

Otkrivanje mračnih tajni

DUJE ŠANTIĆ: Atif Dudaković ubio je mog oca generala Vladu Šantića

Crna Hronika -
Duje Šantić kaže da je glavni razlog likvidacije njegovog oca generala Vlade Šantića bila njegova harizma i spremnost na borbu što je smetalo Dudakoviću

MOSTAR – Duje Šantić, sin generala HVO Vlade Šantića direktno je optužio nekadašanjeg komandanta 5. korpusa Armije BiH Atifa Dudadkovića da stoji iza ubistva njegovog oca u Bihaću 8.marta 1995.godine.Duje u svojoj ispovesti kaže da je njegov otac zajedno sa Dudakovićem od prvog dana sukoba branio Bihać, ali da je u njihovom odnosu bilo mnogo trzavica. On kaže da je Dudakoviću upravo smetala harizma njegovog oca i spremnost za borbu.- Koliko ga je vojska poštovala, najbolje svedoči činjenica da je u hrvatskim snagama u Bihaću bilo jako puno i muslimana, koji su pristupili HVO-u, iako su postojale Dudakovićeve jedinice. Međutim, kada se prisetim kako su se Dudakovićeva raspoloženja menjala, ne mogu se oteti utisku kako je on zapravo uveliko nestabilna osoba. Jednom su prilikom, 1992. godine, večerali sa komandantom mirovnih snaga, da bi zatim za stolom ostali njih dvojica i jedan vojnik iz Dudakovićeve pratnje. Podgrejani osetljivim temama i pićem, otac je armijskoga generala nazvao četnikom, pa ga je ovaj udario šakom u vilicu i teško ga povredio. Petnaest dana posle, u mom prisustvu Dudaković je molio za oproištaj, ponavljajući kako je udario svoga brata, ispričao je Duje Šantić.

Duje je ispričao da nekoliko dana pre njegove smrti kod njegovog oca i Dudakovića stigli su Muhamed Zulić, Bernard Jurlina i Drago Lovrić. Iste su večeri krenuli nazad a na aerodormu je Vladu Šantića prilikom ulaska u avion zaustavila Vojna policija, koa mu saopštila da imaju naređenje da zadrže generala Šantića u Bihaću.Dok je celokupni muslimanski vojni vrh proslavljao Dan žena u hotelu Una u Bihaću, u glavni štab HVO u Bihaću sa grupom naoružanih ljudi upao je komandant 502. brdske brigade Armije BiH Hamdija Abdić - Tigar koji prema rečima Duje kako sumnja, a ispričali su mu očevici odvode njegovog Vladu Šantića u objekt Sedru, a zatim posle proslave generalu Dudakoviću gde je usledilo višečasovno zlostavljanje, ranjavanje i povređeivanje, a zatim i njegova likvidacija.Smaknuće naredio sam Izetbegović?

Sarajevski su mediji su posle rata Šantićevo ubistvo dovodili u vezu i sa nizom pre i posle njega stradalih oficira Armije BiH, a splitska Slobodna Dalmacija, u julu 2006. godine, kao naručioca Šantićeve likvidacije imenovala samoga Aliju Izetbegovića, pozivajući se na dokument Sigurnosno- informativne službe (SIS) pod brojem 01-IP-837/95, od 15. marta 1995. godine.

U dokumentu stoji kako je HVO Bihaća, na čelu s generalom Vladom Šantićem, postigao značajne rezultate, vrativši sve linije fronta koje je izgubio Peti korpus, posle čega je Šantić uživao puno veći ugled od Dudakovića i Petog korpusa.

Izetbegović preko Amora Mašovića naredio je Dudakoviću ubistvo generala HVO. Aliji je navodno smetalo i to što je Šantić zabranio sukobljavanje s Babinom vojskom, koju je Sarajevo optuživalo za saradnju s vojskom RS.

Ko je bio Vlado ŠantićVlado Šantić aktovno je ušao u politiku 1989 kada je pomogoa osnivanje HDZ, a kasnije je bio i potpredsednik HDZ BiH. Pred rat on iz Sarajeva odlazi u Bihać gde je preuzeo komandu nad tamošnjim HVO.Duje Šantić poslednji je put, tada kao devetnaestogodišnjak, razgovarao s ocem 6. marta 1995. godine, kada je Vlado, satelitskim vojnim telefonom, nazvao porodicu u Zagreb iz opkoljenoga Bihaća, kako bi ćerki čestitao rođendan.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track