Sudija ustavnog suda osumnjičen za prevaru

Pokrenuta istraga

Sudija ustavnog suda osumnjičen za prevaru

Crna Hronika -
Prvi osnovni sud pokenuo je istragu protiv sudije Ustavnog suda Srbije Tomislava B. Stojkovića zbog sumnje da je od prijatelja pozjamio 55.000 evra, a kao zalog mu dao falsifikovanu Modiljanijevu sliku

BEOGRAD - Prvi osnovni sud u Beogradu pokrenuo je istragu protiv sudije Ustavnog suda Srbije Tomislava B. Stojkovića zbog sumnje da je izvršio krivično delo prevare.Rešenje o sprovođenju istrage doneto je 22. februara, rekla je portparol suda Ivana Ramić i dodala da će tokom istrage biti saslušano više svedoka.Na teret mu se stavlja krivično delo prevare za koje je, u ovom obliku, zaprećena kazna do 10 godina zatvora.Sudija najvišeg suda u državi sumnjiči da je pozajmio od prijatelja Dragomira A. 55.000 evra, a kao zalog mu dao falsifikovanu Modiljanijevu sliku, navodi se u zahtevu za sprovođenje istage prvog osnovnog tužialštva.Dragomir A. je preminuo, a pare nikad nisu vraćene njegovoj udovici.Stojković je u Ustavni sud izabran 2010. godine na predlog Visokog saveta sudstva.Prema zahtevu za sprovođenje istrage, Stojković je pokojnom Dragomiru rekao da mu je novac neophodan za lečenje i da će mu vratiti najkasnije za dva meseca.Kao garanciju da će vratiti novac, Stojković je Dragomiru A. s kojim je bio prijatelj, dao umetničku sliku, tvrdeći da je to Modiljanijeva slika čija je vrednost 400.000 evra.Tužilaštvo sumnja da je sudija u tom trenutku znao da je slika bezvredni falsifikat.Kao oštećena, u ovom postupku najverovatnije će biti saslušana Dragomirova supruga.

Biografija sudije StojkovićaNa sajtu Ustavnog suda objavljena je biografija sudije Stojkovića.On je rođen u Prištini 1957, živi u Beogradu i ima 30 godina radnog iskustva u pravosuđu. U rodnom gradu je završio gimnaziju, kao i Pravni fakultet.Na Pravnom fakultetu Univerziteta u Prištini od 1984. do 1992. radio je najpre kao asistent, a zatim kao predavač na katedri za međunarodno pravo, na nastavnom predmetu međunarodno javno pravo.Za vreme naučno-nastavnog rada na Univerzitetu, uz pomoć stipendije holandske vlade završio je tečaj međunarodnog javnog prava pri Akademiji međunarodnog javnog prava u Hagu 1991.godine.Studijski je boravio i u Evropskom birou UN u Ženevi.U vreme rada na Pravnom fakultetu od 1990. do 1993. godine imenovan je za zamenika generalnog direktora za pravne i opšte poslove EPS - Elektrodistribucija Kosova i Metohije.U Advokatsku komoru Kosova i Metohije u Prištini pristupio je 1993, gde je radio do juna 1999, da bi posle okončanja ratnog sukoba na KiM advokatsku kancelariju izmestio u Beograd.Bio je branilac u više od 400 krivičnih predmeta od čega se više od 100 tiče materije terorizma i ugrožavanja teritorijalnog integriteta SRJ i Državne zajednice SCG.Nakon izmeštanja i preseljenja kancelarije u Beograd, zastupao je optužene pred nadležnim sudovima UNMIK-a i privremene vlade Kosova u Prištini i Kosovskoj Mitrovici, fizička i pravna lica radi zaštite njihovih imovinskih, ljudskih i građanskih prava.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track