Najnovije vesti

PRESUDA: Uskokoviću tri godine za zloupotrebe u EDB
Foto: KURIR

Apelacioni sud

PRESUDA: Uskokoviću tri godine za zloupotrebe u EDB

Crna Hronika
Apelacioni sud potvrdio je da je bivši direktor EDB osuđen na tri godine zatvora zbog zloupotrebe službenog položaja

BEOGRAD - Apelacioni sud u Beogradu potvrdio je presudu kojom je bivši direktor Elektrodistribucije Beograd Branislav Uskoković osuđen tri godine zatvora zbog zloupotrebe službenog položaja, čime je presuda postala pravosnažna, saopštio je Viši sud u Beogradu.

 

Uskoković je 11. jula 2011. godine prvostepeno osuđen pred Višim sudom u Beogradu, kada je oslobođen optužbe za krivično delo nesavestan rad u privrednom poslovanju.

 

Viši sud je u  izdatom saopštenju naveo da je Apelacioni sud 21. januara doneo presudu kojom su odbijene žalbe tužilaštva i odbrane a potvrđena kazna od tri godine zatvora.

 

Sud je u prvostepenoj presudi utvrdio da je Uskoković pribavio protivpravnu imovinsku korist u iznosu većem od 1,5 miliona dinara.

 

Bivši direktor Elektrodistribucije Beograd Branislav Uskoković uhapšen je 30. januara 2002. godine zbog sumnje da je odgovoran za zloupotrebe u toj kompaniji. On je bio optužen za zloupotrebu službenog položaja, protivpravno prisvajanje oko 25 miliona dinara, kao i 35 kuća, stanova i lokala koje je obezbedio sebi i članovima uže porodice tokom deset godina koliko je upravljao EDB-om. U zatvoru je bio do 18. marta 2002. godine.

 

Nakon što je pušten na slobodu, Uskokoviću se gubi svaki trag, pa je za njim bila raspisana i poternica Interpola. Protiv Uskokovića i pet njegovih saradnika optužnica je bila podignuta maja 2003. godine ali je na kraju ostao sam jer je jedan optuženi umro, drugi je oslobođen, dok je protiv dvojice postupak zastareo.

 

Ponovo je pritvoren u maju 2005. godine, nakon što se pojavio na saslušanju. Odsustvo od tri godine i nepojavljivanje pred sudom Uskoković je pravdao zdravstvenim problemima. Okružni sud ga je osudio 2006. godine na devet godina zatvora ali je Vrhovni sud poništio presudu oktobra 2008. godine i vratio suđenje na početak.

 

Vrhovni sud Srbije je tada ukinuo presudu u osuđujućem delu za za zloupotrebu službenog položaja i nesavestan rad u privrednom poslovanju, dok je u ostalom delu presuda preinačena i doneta je odbijajuća zbog nastupanja apsolutne zastarelosti.

 

Nakon toga, tadašnje Okružno javno tužilaštvo u Beogradu je septembra 2009. godine izmenilo optužnicu stavljajući optuženom na teret izvršenje zloupotrebu službenog položaja i nesavestan rad u privrednom poslovanju.

 

 

 

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...