Potvrđene presude za ubistvo Srba u Paulin Dvoru 1991

Ratni zločin

Potvrđene presude za ubistvo Srba u Paulin Dvoru 1991

Crna Hronika -
Vrhovni sud je odbacio žalbe tužilaštva i odbrane kao neosnovane i potvrdio prvostepenu presudu koju je Viteškiću u maju 2012. godine izrekao osječki sud, a drugi optuženi Nikola Ivanković od ranije se nalazi na izdržavanju 15-godišnje zatvorske kazne

ZAGREB - Vrhovni sud Hrvatske potvrdio je presudu osječkog suda protiv bivšeg pripadnika Hrvatske vojske Enesa Viteškića, koji je zbog ratnog zločina protiv srpskih civila u Paulin Dvoru 1991. godine osuđen na 11 godina zatvora, saopštio je Županijski sud u Osijeku.

Vrhovni sud je odbacio žalbe tužilaštva i odbrane kao neosnovane i tako potvrdio prvostepenu presudu koju je Viteškiću u maju 2012. godine izrekao osječki sud. Drugi optuženi u tom postupku Nikola Ivanković od ranije se nalazi na izdržavanju 15-godišnje zatvorske kazne.

Optužnica je teretila Ivankovića i Viteškića da su kao pripadnici 130. brigade Hrvatske vojske, s više nepoznatih počinitelja, decembra 1991. godine u jednoj kući u Paulin Dvoru iz osvete ubili 18 meštana srpske nacionalnosti.

Viteškiću se tri puta sudilo za ratni zločin u Paulin Dvoru, a u prva dva postupka, 2004. i 2007, bio je nepravosnažno oslobođen krivice.

Vrhovni sud je zbog pogrešno utvrđenog činjeničnog stanja i potrebe dodatnog razmatranja dokaza oba puta vratio predmet na novo postupanje osječkom sudu.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja