MISTERIOZNA DIREKTORKA S KIPRA: Mišković je sam odlučivao o svemu!

Ekskluzivno Detalji saslušanja Tatjane Jeronimides

MISTERIOZNA DIREKTORKA S KIPRA: Mišković je sam odlučivao o svemu!

Crna Hronika -
Direktorka, koja vodi sve poslove vlasnika „Delte“ na Kipru, tužilaštvu detaljno govorila o privatizaciji putarskih preduzeća

BEOGRAD - Miškovićeva reč bila je zakon!Sve odluke o poslovanju „Hemslejd trejding limiteda“, odnosno o ulaganjima i tokovima novca, donosio je Miroslav Mišković! Ja samo sprovodim njegove odluke, koje mi je uglavnom davao usmeno!Poziv od MiškaOvako je, kako Kurir ekskluzivno saznaje, saslušanje pred srpskim zamenikom tužioca za organizovani kriminal počela Tatjana Jeronimides (48), misteriozna direktorka s Kipra, koja vodi sve poslove Miroslava Miškovića na toj ostrvskoj državi. Ona je, podsetimo, saslušana kao jedan od svedoka u istrazi Specijalnog tužilaštva u Beogradu protiv Miroslava Miškovića, njegovog sina Marka, Mila Đuraškovića, vlasnika „Nibens grupe“, i ostalih osumnjičenih za zloupotrebe prilikom kupovine putarskih preduzeća.- U maju 2005. Miroslav Mišković me je pozvao i rekao da treba Preduzeću za puteve „Niš„ da dam kredit u iznosu od 23 miliona evra. Mi smo dali kredit u dve tranše. Prva je bila u junu te godine, 20 miliona evra, a preostala tri miliona dali smo u avgustu. Kredit je dat po tržišnim uslovima, s fiksnom kamatom od tri procenta i varijabilnim delom. Kredit je vraćen u potpunosti do avgusta 2008 - ispričala je ona.Ona je otkrila i poreklo novca koji je „Hemslejd“ dao za kupovinu akcija.- „Hemslejd“ je 2005. prodao Delta banku za 130 miliona evra i deo novca je stigao u junu - ispričala je desna ruka Miroslava Miškovića.Jeronimidesova je rekla i da je kredit PZP Niš dat bez ikakvih garancija!Dobro zaradio- Da li je uobičajeno da kredite na taj iznos dajete bez obezbeđenja? - pitao je tužilac.- Odobrio ga je Miroslav Mišković i za mene je to najvažnije - rekla je ona.Tužilaštvo sumnjiči Miškovića da je preko ofšor kompanije „Hemslejd“, na čijem je čelu Tatjana Jeronimides, dao kredit od 23 miliona evra za privatizaciju putarskih preduzeća. Medutim, istražitelji sumnjaju da je 2008. kad je kredit vraćen, umesto 25 miliona evra, koliko je iznosio dug s kamatama, „Hemslejdu“ vraćeno 26,5 miliona evra, čime je dobitak bio 1,5 miliona samo u ovom poslu i to na štetu PZP Niš.

Miroslav Mišković
Miroslav Mišković

Marko se ništa nije pitao- Marko Mišković ništa se nije pitao u „Mera investment fondu“ sa Holandskih Antila - posvedočila je Tatjana Jeronimides, koja je objasnila i da je „Mera“ bila u vlasništvu kompanije „Piramidoli“, na čijem je čelu bio Marko Mišković. Ona je potvrdila da je njegova firma od „Hemslejda“ podigla kredit od devet miliona evra, od kojih sedam do danas nije vraćeno, i da ne zna da li je taj novac iskorišćen za preuzimanje 47 odsto akcija PZP Niš.

Ćuti o drugim poslovimaTatjana Jeronimides odbila je da odgovara na pitanja tužilaštva koja se ne tiču kupovine putarskih preduzeća, pa je srpsko tužilaštvo ostalo uskraćeno za odgovore koji se tiču poslovanja Miškovića i Darka Šarića preko ofšor kompanije „Grejt investment“.- Ne želim da odgovaram na pitanja koja se ne tiču putarskih preduzeća - rekla je ona, posle čega je saslušanje, koje je trajalo nepuna dva sata, završeno.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track