SUD BIH: Kličković i Drljača nisu krvi za ratne zločine

SUD BIH: Kličković i Drljača nisu krvi za ratne zločine

Crna Hronika -
Kako je obrazloženo u sudskoj presudi, Kličković i Drljača oslobođeni su jer Tužilaštvo BiH nije ponudilo dovoljno dokaza o njihovoj krivici

SARAJEVO - Apelaciono veće Odeljenja za ratne zločine Suda BiH pravosnažnom presudom oslobodilo je danas bivšeg premijera Republike Srpske (RS) i aktuelnog načelnika Opštine Krupa na Uni Gojka Kličkovića, kao i Mladena Drljaču, odgovornosti za ratne zločine u Bosanskoj krajini.

Kako je obrazloženo u sudskoj presudi, Kličković i Drljača oslobođeni su jer Tužilaštvo BiH nije ponudilo dovoljno dokaza o njihovoj krivici.

Kličković je, između ostalog, bio optužen za zločine protiv čovečnosti, ratni zločin protiv civilnog stanovništva i zločin protiv zarobljenika.

Tužilaštvo BiH teretilo je Kličkovića da je, zajedno sa ostalim optuženim u ovom slučaju, napadao civile nesrpske nacionalnosti u Bosanskoj Krupi, te da su odgovorni za udruženi zločinački poduhvat.

Prvostepenom presudom Suda BiH izrečenom u novembru 2010. godine Gojko Kličković i Mladen Drljača su, također, oslobođeni optužbe da su učestvovali u udruženom zločinačkom poduhvatu, ali je u maju 2012. godine Apelaciono vijeće ukinulo prvostepenu presudu te naložilo obnavljanje suđenja.

Kličković je bio predsjednik ratnog Predsjedništva i komandant Kriznog štaba Srpske opštine Bosanska Krupa, a Drljača predsjednik Vijeća Privremenog vojnog suda u Jasenici.

Kličković je nakon rata, tačnije od 18. maja 1996. do 31. januara 1998. godine obnašao funkciju premijera RS-a.

On je na lokalnim izborima 2012. godine izabran za načelnika Opštine Krupa na Uni koja se nalazi u RS.

Inače, Kličković je bio u bekstvu od 1998. godine, a uhapšen je u junu. 2006. godine u Beogradu.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track