KELJMENDIJEV ADVOKAT: BiH još nije dostavila dokumente o izručenju Prištini

KELJMENDIJEV ADVOKAT: BiH još nije dostavila dokumente o izručenju Prištini

Crna Hronika -
Advokat Nasera Keljmendija ponovio je da Euleks nema mandat da izručuje građane Kosova, ocenivši da varijanta o ekstradiciji nije bila moguća i da su to vlasti u BiH znale

PRIŠTINA - Pošto je Euleksov sudija u Osnovnom sudu u Prištini odredio jednomesečni pritvor Naseru Keljmendiju, očekuje se da Bosna i Hercegovina dostavi određenu dokumentaciju, kazao je Osman Cucovic, advokat Keljmendija.

BiH će dostaviti određenu dokumentaciju Euleksu na osnovu koje se vodi istraga u toj zemlji, a očekuje se da će ti dokumenti u kratkom roku stići na Kosovu, dodao je on.

On je podsetio da je pritvor zatražio Euleksov tužilac iz kancelarije Specijalnog tužilaštva Kosova i da je istraga otvorena na osnovu odluke tužioca Euleksa zbog krivičnih dela počinjenih u BiH.

Advokat Keljmendija ponovio je da Euleks nema mandat da izručuje građane Kosova, ocenivši da varijanta o ekstradiciji nije bila moguća i da su to vlasti u BiH znale.

Kosovska policija je u Prištini 5. maja uhapsila Nasera Keljmendija za kojim je Sud Bosne i Hercegovine u septembru prošle godine raspisao međunarodnu poternicu, jer je bio nedostupan pravosudnim organima tokom akcije "Lutka".

Keljmendi je pod istragom u BiH pored ostalog i zbog organizovanog kriminala, pokušaja ubistva, kao i zbog trgovine drogom.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track