Legija sa advokatom bez slušalica i neprobojnog stakla

Požarevac

Legija sa advokatom bez slušalica i neprobojnog stakla

Crna Hronika -
Advokat Dušan Danković, branilac Ulemeka po službenoj dužnosti, pokrenuo je inicijativu da se izmeni član pravilnika o kućnom redu Specijalnog zatvora

BEOGRAD - Milorad Ulemek Legija i Zvezdan Jovanović, kao još 11 zatvorenika koji izdržavaju kazne zatvora u Specijalnom zatvoru od sada mogu da komuniciraju sa svojim advokatima direktno, a ne preko slušalica razdvojeni neprobojnim staklom.

Advokat Dušan Danković, branilac Ulemeka po službenoj dužnosti, pokrenuo je inicijativu da se izmeni član pravilnika o kućnom redu Specijalnog zatvora u Požarevcu, koji reguliše posete advokata. Inicijativu je prihvatila Uprava za izvršenje krivičnih sankcija pri Ministarstvu pravde i rešenje o izmeni tog člana pravilnika potpisao je ministar Nikola Selaković.

- Ulemek nije hteo da iznosi odbranu na suđenju za oružanu pobunu JSO, iako se ne oseća krivim jer nije imao direktnu komunikaciju sa izabranim braniocem, koji mu je zbog toga otkazao punomoć. Kada sam dobio predmet, insistirao sam da se to promeni i Ulemek će dati odbranu čim se pripremimo - kaže advokat Danković.

Primedbe je imao i Zvezdan Jovanović. Ulemek je pravosnažno osuđen na četiri maksimalne kazne od 40 godina; zbog ubistva premijera Zorana Đinđića, druge zločine zemunskog klana, ubistva članova SPO na Ibarskoj magistrali, ubistva Ivana Stambolića i atentat na Vuka Draškovića u Budvi.

Jovanović je osuđen kao neposredni ubica premijera Đinđića na maksimalnu kaznu. U Specijalnom zatvoru u Požarevcu kazne izdržavaju osuđeni za najteža dela iz organizovanog kriminala, kao i ratni zločinci. Kućni red u Specijalnom zatvoru, popularno nazvanom “Alkatraz”, stroži je nego u drugim zatvorima.

Pravilnikom su posete svedene na članove najuže porodice i branioca, i sprovode se po posebnim bezbednosnim procedurama koje imaju za cilj da spreče prenošenje informacija. Sve posete i svi razgovori osuđenih, osim poseta i razgovora sa braniocima, nadziru se.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja