Najnovije vesti

Mladićevi advokati: Nikolić izmislio tvrdnju o ubijanju Muslimana
Foto: Reuters

Mladićevi advokati: Nikolić izmislio tvrdnju o ubijanju Muslimana

Crna Hronika
00:00h
Ponavljajući da je istinito njegovo svedočenje, Nikolić je rekao da je izjava vojnih policajaca "apsolutno netačna"

HAG - Odbrana generala Ratka Mladića sugerisala je danas pred Haškim tribunalom da je svedok optužbe Momir Nikolić izmislio da mu je general Mladić, posle pada Srebrenice u julu 1995, oštrim gestom ruke naznačio da će biti pobijeni svi muslimanski muškarci koje je zarobila Vojska Republike Srpske.

Svedok Nikolić ostao je, međutim, pri svom iskazu da se to dogodilo 13. jula 1995. kod sela Konjević Polje, pošto se Mladić obratio grupi zarobljenika, obećavši im da će moći da idu "gde žele".

General Mladić (70) optužen je za genocid nad oko 7.000 srebreničkih Muslimana u danima pošto je 11. jula 1995. VRS zauzela tu enklavu koja je bila pod zaštitom UN. Tadašnji oficir za bezbednost Bratunačke brigade VRS, Nikolić (56) je pred Tribunalom 2003. godine priznao krivicu za progon Muslimana iz Srebrenice i osuđen je na 20 godina zatvora. Iznoseći stav odbrane da se Mladić i Nikolić nisu susreli kritičnog dana u Konjević Polju, niti da je tamo bilo zarobljenika, advokat Nenad Petrušić citirao je izjave dvojice vojnih policajaca koji su pratili komandanta VRS da Nikolića nisu videli i da Mladić nije izlazio iz svog džipa.

Ponavljajući da je istinito njegovo svedočenje, Nikolić je rekao da je izjava vojnih policajaca "apsolutno netačna".

Na pitanje branioca koga je od vojnih policajaca video pri susretu s Mladićem, svedok je odgovorio da se "nije fokusirao na obezbeđenje" generala Mladića već na raportiranje. Nikolić je prihvatio kao tačno da Mladićev gest nije spomenuo u sporazumu o priznavanju krivice 2003.

Na sugestiju Mladićevog branioca da ni u intervjuima sa tužilaštvom koji su usledili to nije pomenuo, Nikolić je odgovorio: "Ne znam, ako nije zabeleženo - nisam".

Upitan kada je Mladićev gest prvi put spomenuo, rekao je: "Ne znam, u jednom od svedočenja". Na pitanje Petrušića kako se to moglo desiti, ako se ima u vidu da bi "Mladićev navodni gest bio krucijalan dokaz" za tužilaštvo, Nikolić je odgovorio:

"Ja ne smatram da je to uopšte krucijalan dokaz". Tužilac Džulijan Nikols je, međutim, u dodatnom ispitivanju citirao Nikolićevu izjavu iz 2003. u kojoj je opisao Mladićev gest. Predsedavajući sudija Alfons Ori potom je ukorio Mladićevog branioca zbog "pogrešnog predstavljanja svedokove izjave".

Branilac Petrušić potvrdio je da je pogrešio, ali je izjavio da nije nikakvu lošu nameru, ni prema svedoku, ni prema sudu.

Tužilac Nikols predočio je i da je vojni policajac Mladen Blagojević na čiju se izjavu pozivala odbrana, pred sudom u BiH osuđen zbog zločina protiv čovečnosti, odnosno ubijanja muslimanskih zarobljenika u Bratuncu u noći između 13. i 14. jula 1995. Mladićeva odbrana je, u unakrsnom ispitivanju, citirala i izjavu vojnog policajca Bratunačke brigade Mileta Petrovića da nije istina da je on u Konjević Polju 13. jula 1995. ubio šestoricu zarobljenih Muslimana što je Nikolić tvrdio u glavnom iskazu. Nikolić je ostao pri svedočenju da je Petrović ubio zarobljenike i da mu je rekao da je "osvetio brata".

"Nisam ni očekivao da će priznati da je ubio šestoricu Muslimana", kazao je svedok. Advokat Petrušić nije Nikolića ispitivao o njegovom svedočenju da su mu 12. i 13. jula 1995. bezbednosni oficiri Drinskog korpusa i Glavnog štaba VRS Vujadin Popović i Ljubiša Beara najavili da će svi muslimanski zarobljenici biti pobijeni.

Sud je 2010. Popovića i Bearu nepravosnažno osudio na doživotni zatvor zbog genocida u Srebrenici. Posle Nikolića, ranije započeto svedočenje nastavila je istražiteljka tužilaštva Erin Galager.

Suđenje generalu Mladiću, optuženom za progon Muslimana i Hrvata širom BiH; terorisanje stanovništva Sarajeva kampanjom artiljerijskih i snajperskih napada i uzimanje pripadnika Unprofora za taoce, 1992-95, biće nastavljeno sutra.

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja