ISPOČETKA: Stanku Subotiću sude u odsustvu

ISPOČETKA: Stanku Subotiću sude u odsustvu

Crna Hronika -
Nakon čitanja optužnice optuženi će biti pozvani da iznesu svoju odbranu, a prvi bi trebalo da govori drugooptuženi, nekadašnji direktor Savezne uprave carina Mihalj Kertes

BEOGRAD - Ponovljeno suđenje biznismenu Stanku Subotiću Canetu i njegovim saradnicima zbog optužbi za šverc cigareta tokom devedesetih godina počelo je danas u Specijalnom sudu u Beogradu čitanjem izmenjene optužnice.

Odbrana Stanka Subotića Caneta predložila je danas Specijalnom sudu u Beogradu da odbije optužbu protiv Subotića koja ga tereti kao organizatora kriminalne grupe koja je švercovala cigarete tokom devedesetih godina.

Subotićev branilac Radoslav Tadić predložio je da se odbije optužzba protiv Subotića, tvrdeći da se postupak protiv njega više ne može voditi.

On je u uvodnom izlaganju osporio mogućnost da Subotić uopšte bude optužen za krivično delo koje nije postojalo u vreme događaja za koje je optužen – pre 17 godina, već je uvedeno izmenama zakona i stupilo na snagu 15. aprila ove godine (zloupotreba položaja odgovornog lica).

Ako sud nije tog stava, Tadić mu je sugerisao da bi svako drugo krvično delo u svakom slučaju bilo zastarelo za mogućnost krivičnog gonjenja.

Ukoliko sud ne prihvati predlog za odbijanje optužbe, Tadić je najavio da će predložiti niz dokaza i veštačenja.

Takođe je predložio da se izdvoje određeni spisi iz predmeta jer su, kako je naveo, pribavljeni nezakonito.

Tužilaštvo je u uvodnoj reči najavilo da će tokom suđenja predložiti svedočenje radnika carine i policije, kao i drugih svedoka.

Subotić je u bekstvu pa mu se sudi u odsustvu kao i njegovom sestriću Nikoli Miloševiću, zatim Ivani Krčmaričić i Jovici Ranđeloviću.

Subotić se, posle izmene Krivičnog zakona od 15. aprila, preciziranom optužnicom tereti za krivično delo zloupotreba položaja odgovornog lica za koje je zaprećena kazna do 10 godina zatvora, a ne više za zloupotrebu službenog položaja za koju mu je pretila kazna do 12 godina zatvora.

Optužnica tereti optužene da su primenom nasilja, zastrašivanja i vezama u političkim i vladajućim krijumčarili cigarete, izbegavajući na taj način plaćanje carine.

Nakon čitanja optužnice optuženi će biti pozvani da iznesu svoju odbranu, a prvi bi trebalo da govori drugooptuženi, nekadašnji direktor Savezne uprave carina Mihalj Kertes.

Suđenje se ponavlja, shodno nalogu Apelacionog suda pred novim sudskim većem, a prvi pretresi zakazani su i za sutra i prekosutra.

Apelacioni sud u Beogradu zimus je ukinuo prvostepenu presudu kojom je Subotić u odsustvu bio osuđen na šest godina zatvora zbog krivičnog dela zloupotreba službenog položaja, a optuženi kao pripadnici njegove grupe na zatvorske kazne od četiri i po godine do deset meseci zbog šverca cigareta tokom devedesetih godina.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja