AFERA SARTID: Nemanja Kolesar pušten iz pritvora!

EKSKLUZIVNO

AFERA SARTID: Nemanja Kolesar pušten iz pritvora!

Crna Hronika -
Optuženi Kolesar pušten je uz kauciju

BEOGRAD - Nemanja Kolesar, nekadašnji šef kabineta Zorana Đinđića, pušten je u 17 časova iz pritvora, saznaje Kurir. Koselaru je odobreno da se brani van istražnog zatvora i pušten je uz kauciju. Podsetino, optužen je zbor "afere Sartid".

Podsetimo, Specijalni sud u Beogradu Kolesaru je 1. aprila odredio, na predlog tužilaštva za organizovani kriminal, pritvor. Nemanja Kolesar osumnjičen je da je učestvovao u zloupotrebama oko privatizacije "Sartida". Sudija za prethodni postupak Kolesaru je odredio pritvor zbog opasnosti od bekstva i zbog uznemirenja javnosti, precizirao je tužilac.

Podsetimo, potpredsednik Vlade Aleksandar Vučić nedavno je napomenuo da će se istrage nastaviti bez obzira da li su optuženi u pritvoru, ili se brane sa slobode.

- Istrage ne treba da budu dugačke već efikasne. Nije cilj da ljudi sede u pritvoru po godinu dana već da se prikupi dovoljno dokaza i da se ispitaju sve elementi koji mogu dovesti do optužnice. Pritvor ne može trajati u nedogled, ali najvažnije je da optužnice stoje na čvrstim nogama. Prikupljanje dokaza će se nastaviti i istražne radnje neće biti zaustavljene u bilo kojoj fazi procesa - rekao je tada Vučić.

Podsetimo, Tužilaštvo je pokrenulo istragu protiv Kolesara zbog sumnje da je izvršio krivično delo zloupotreba službenog položaja u vezi sa privatizacijom "Sartida" u toku 2002. i 2003. godine. O istrazi protiv bivšeg predsednika Trgovnskog suda u Beogradu Gorana Kljajevića, koji je obuhvaćen krivičnom prijavom policije povodom malverzacija u Sartidu, biće odlučeno naknadno.

Policija je podnela tužilaštvu dopunu krivične prijave protiv Kolesara i Kljajevića zbog sumnje da su izvršili krivično delo zloupotreba službenog položaja.Radi se o dopuni krivične prijave koju je MUP ranije podneo Okružnom javnom tužilaštvu sada Višem javnom tužilaštvu u Beogradu, a na osnovu koje se vodi istraga protiv više lica takođe u vezi sa prodajom preduzeća „Sartid", pojasnio je juče tužilac Radisaljević. Međutim, Više javno tužilaštvo u Beogradu je 27. marta protiv Kljajevića podnelo zahtev za proširenje istrage u tom predmetu, naveo je Radisavljević.

Prva sporna stvar u privatizaciji Sartida je što je kompanija 2003. godine prodata neposrednom pogodbom za 23 miliona evra američkom Ju-Es stilu, dok su dugovi od 1,7 milijardi dolara preneti na državu. Kljajević je optužen i kao jedan od organizatora grupe sudija, privrednika i advokata poznate kao "stečajna mafije" kojoj će uskoro biti izrečana prvostepena presuda u Specijalnom sudu u Beogradu.

On je bio uhapšen 2006. godine, a suđenje toj grupi počelo je u januaru 2007. godine.Okružni sud u Beogradu pokrenuo je još 2005. istragu protiv šest sudija Trgovinskog suda i stečajnog upravnika Sartida, ali je taj postupak dugo "tapkao u mestu". Među osumnjičenima nije Kolesar, ali jeste Kljajević.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track