Željku Milovanoviću smanjena kazna za pljačku prodavnice

Apelacioni sud

Željku Milovanoviću smanjena kazna za pljačku prodavnice

Crna Hronika -
Osuđenom je kazna zbog pljačke prodavnice oružja "Arsenal" 2005. godine u Beogradu, smanjena za godinu i po dana jer je Apelacioni sud primenio blaži zakon po okrivljenog

BEOGRAD - Apelacioni sud u Beogradu smanjio je za godinu i po dana kaznu zatvora Željku Milovanoviću zvanom Gavra i pravosnažno ga osudio na četiri i po godine zbog pljačke prodavnice oružja “Arsenal” u Beogradu 2005. godine, objavljeno je na sajtu tog suda.Milovanoviću, poznatijem po optuženju da je neposredni izvršilac ubistva hrvatskog novinara Ive Pukanića u Zagrebu 2008, kao i njegovim saučesnicima u pljački, Apelacioni sud je ublažio kaznu jer je primenio blaži zakon po okrivljene.Osim Milovanoviću kazna je smanjena Zoranu Ristiću sa pet na četiri godine zatvora i Petroniju Rakoviću sa četiri na tri godine zatvora. U obrazloženju presude Apelacionog suda se, između ostalog navodi da je Viši sud u Beogradu pogrešno našao da je za okrivljene najblaži Krivični zakonik koji je stupio na snagu 1. januara 2006. godine. Aplecioni sud je zato nakon održanog pretresa i dokaznog postupka, na utvrđeno činjenicno stanje izrekao osudu za blažu kvalifikaciju krivičnog dela razbojništva, navodi se u obrazloženju. Milovanović je osuđen jer je sa saučesnicima 24. maja 2005. godine upao u prodavnicu oružja „Arsenal” sa saučesnicima i uz pretnju oružjem vezao ruke prodavcu Ivanu Rodiću. Prilikom pljačke, razbojnici su bili obučeni u tamna odela, a preko lica su imali vezane marame. Iz sefa koji je se nalazio u prodavnici, trojica razbojnika odnela su oko sto komada naoružanja, koje su posle pljačke spakovali u rančeve.

Milovanović je ranije pravosnažno osuđen na devet godina zatvora Okružnim sudom u Novom Sadu, takođe zbog razbojništva. U Specijalnom sudu u Beogradu sada mu se sudi za optužbe da je neposredni izvršilac ubistva Ive Pukanića i njegovog saradnika 23. oktobra 2008. godine u Zagrebu, iako je pred zagrebačkim Županijskim sudom u odsustvu pravosnažno osuđen na 40 godina zatvora za iste optužbe. Za pokušaj bekstva iz pritvorske jedinice Specijalnog suda 7. februara 2012. godine oslobođen je optužbi ali je u toku žalbeni postupak u tom slučaju.

On je zbog pljacke „Delta banke” bio hapšen 2003. godine ali je sledeće godine, dok je sprovoden na sudenje, pobegao iz beogradske Palate pravde i dao se u bekstvo. Za vreme „skrivanja” sumnja se da je nastavio s pljačkama i da je sa dvojicom saučesnika, krajem maja 2005. godine opljačkao je poštu u Beočinu. U toku pljačke iznenadila ih je policija, koja je Milovanovića hicem ranila u genitalije. I tada je uspeo da pobegne i domogne se Tuzle, gde je uhapšen, i prebačen u zatvor na Kuli. I odatle je pobegao, izvesno vreme se krio, ali je od potrage policije ostao zašticen zahvaljujući državljanstvu BiH. Uhapšen je konačno 30. maja 2009. u Beogradu kao osumnjčeni za Pukanićevo ubistvo, i od tad je u pritvoru.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track