Advokati desničara Gorjačova: Nadamo se ukidanju odluke o izručenju!

Čeka se izjašnjenje Apelacionog suda

Advokati desničara Gorjačova: Nadamo se ukidanju odluke o izručenju!

Crna Hronika -
Viši sud u Beogradu nedavno je, usvojio molbu Ruske Federacije i odobrio izručenje Gorjačeva koji je u Beogradu uhapšen sredinom maja, ali je odbrana uložila žalbu na to rešenje Apelacionom sudu

BEOGRAD - Branioci ruskog državljanina Ilije Gorjačeva, koji se nalazi u ekstradicionom pritvoru u Beogradu, tvrde da su optužbe protiv njega u Rusiji iskonstruisane iz političkih razloga i zalažu se da on ne bude izručen toj državi.

Viši sud u Beogradu nedavno je, usvojio molbu Ruske Federacije i odobrio izručenje Gorjačeva koji je u Beogradu uhapšen sredinom maja, ali je odbrana uložila žalbu na to rešenje Apelacionom sudu.

Jedan od branilaca Gorjačeva advokat Goran Petronijević rekao je na konferenciji za novinare u Medija centru da će sednica Apelacionog suda po žalbama odbrane biti održana sutra i da se nada da će rešenje o izručenju biti ukinuto.

Iza optužbi protiv Gorjaceva zbog kojih se traži njegovo izručenje, a to su teška krivična dela, stoje politički razlozi, smatra Petronijević.Gorjačev je bio na čelu desničarkse organizacije "Ruski obraz".ž

Prema rečima Petronijevića, Apelacioni sud u Beogradu može da potvrdi prvostepenu odluku i odobri izručenje, a može da je ukine i naloži Višem sudu da zatraži dodatnu dokumentaciju od Ruske Federacije koja bi dokazala sumnju da je Gorjačev počinio krivična dela, jer to ne proizilazi iz spisa predmeta koji su sada pred sudom u Beogradu.

Petronijević je uveren u nevinost svog klijenta za kog tvrdi da nije u stanju da izvrši krivično delo, naročito ne niz ubistava sa kojima se povezuje.Advokat i z Moskve Nikolaj Polozov rekao je da se Gorjačev u Rusiji bavio legalnim političkim aktivnostima , ali da je trenutna situacija u toj državi takva da se krivično gone isključivo politički protivnici vlasti.

Prema njegovim rečima, Gorjačev se tereti za "vrlo čudno krivično delo - organizovanje ekstremista, što je samo po sebi politička optužba."Pripisuje mu se i niz ubistava a kao jedan jedini dokaz koristi se iskaz čoveka osuđenog na kaznu zatvora zbog dva ubistva - Nikite Tihonova", rekao je advokat.

Tihonov je, prema rečima Polozova, bio jako dobar prijatelj sa Gorjačevim ali je izneo niz laži protiv njega pošto je osuđen i poslat na izdržavanje kazne u zatvor na severu Rusije.Polozov tvrdi da se u tom zatvoru specijalnim merama iznuđuju iskazi od osuđenika, kojima priznaju razna krivicna dela ili druge optužuju..

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja