APELACIONI SUD: Odbijena žalba Saše Dragina!
Foto: Zorana Jevtic

Osnovana sumnja prešla u opravdanu

APELACIONI SUD: Odbijena žalba Saše Dragina!

Crna Hronika -
Apelacioni sud zaključio jeda su okrivljeni Saša Dragin i drugi opravdano sumnjivi da su izvršili krivična dela koja su im optužnicom Tužilaštva za organizovani kriminal od 21. maja 2013. stavljena na teret, odnosno da je osnovana sumnja koja je postojala prešla u opravdanu sumnju

BEOGRAD - Apelacioni sud u Beogradu doneo je odluku da su neosnovane žalbe okrivljenog Saše Dragina i branilaca 11 okrivljenih zbog produženog krivičnog dela zloupotrebe službenog položaja.

U saopštenju tog suda navedeno je da je pravilno prvostepeni sud, odlučujući o odgovorima na optužnicu Tužilaštva za organizovani kriminal od 21. maja 2013. godine iz izvedenih dokaza prikupljenih tokom predistražnog i istražnog postupka, zaključio da iz istih proizilazi opravdana sumnja da su okrivljeni Saša Dragin i drugi opravdano sumnjivi da su izvršili krivična dela koja su im optužnicom Tužilaštva za organizovani kriminal od 21. maja 2013. stavljena na teret, odnosno da je osnovana sumnja koja je postojala prešla u opravdanu sumnju.

Protiv navedenog rešenja žalbe su izjavili branioci 11 okrivljenih - Radoslava Vujačića, Zvonimira Nikezića, Dragana Petrovića, Verice Spasić, Borislava Stojkovića, Ljubomira Kuljića, Veljka Radojevića, Darka Tanaskovića, Vere Isaković, Gorana Markovića i Dragana Vulina.Apelacioni sud u Beogradu održao je sednicu veća na kojoj je razmotrio spise predmeta zajedno sa pobijenim rešenjem i žalbama okrivljenog i branilaca okrivljenih, pa je nakon ocene žalbenih navoda i predloga našao da su žalbe okrivljenog i branilaca okrivljenih neosnovane.

Apelacioni sud: Neosnovano produžen pritvor Draginu

Apelacioni sud u Beogradu ocenio je i da je bivšem ministru poljoprivrede Saši Draginu i još nekima od optuženih u aferi "Azotara" rešenjem Posebnog odeljenja Višeg suda, donetim 15. jula, neosnovano produžen pritvor.

"Prvostepeni sud nije dao jasne razloge na kojima je zasnovao svoju odluku, odnosno razlozi koji su navedeni u obrazločenju pobijanog rešenja su po nalaženju ovog suda neprihvatljivi i kao takvi ne mogu da predstavljaju razloge za produženje pritvora", navodi se u saopštenju Apelacionog suda.

Stoga su, kako je ocenio taj sud, optuženi i njihovi branioci osnovano ukazali na povredu odredbe krivičnog postupka prilikom produžavanja pritvora, a predmet se vraća na ponovno odlučivanje

Rešenjem Posebnog odeljenja Višeg suda u Beogradu od 2. jula 2013. godine potvrđena je optužnica Tužilaštva za organizovani kriminal u Beogradu od 21. maja 2013. prema okrivljenom Saši Draginu zbog produženog krivičnog dela zloupotreba službenog položaja.

aša Dragin i Zvonimir Nikezić su u pritvoru skoro osam i po meseci, pošto su uhapšeni 24. novembra prošle godine, a 21. maja je podignuta optužnica protiv njih i 19 osumnjičenih u aferi "Azotara".Tužilaštvo optužnicom tereti Nikezića, "kao rukovodioca i koordinatora konsultantskog tima HIP-a "Azotara" u restrukturiranju, za produženo krivično delo zloupotrebe položaja odgovornog lica u podstrekavanju, a u vezi s prodajom regresiranih mineralnih đubriva u "Azotari" Pancevo, od jula 2009. do avgusta 2011. godine, suprotno uredbama Vlade Srbije".Bivši ministar poljoprivrede Saša Dragin optužen je za zloupotrebu službenog položaja,a među optuženima su bivši rukovodioci u "Azotari", pojedinci iz državnih poljoprivrednih preduzeća, kao i izvestan broj vlasnika i direktora u privatnim agrofirmama.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track