Pčelarima iz Svilajnca ukradeno 19 košnica

Na suncokretovoj paši

Pčelarima iz Svilajnca ukradeno 19 košnica

Crna Hronika -
Lopovi su demolirali i kamione za prevoz košnica

SVILAJNAC - Pčelarima iz Svilajnca, na suncokretovoj paši u ataru sela Padine, kod Kovačice, nepoznati lopovi ukrali su 27 košnica pčela i demolirali kamione za prevoz košnica, izjavili su čelnici Udruženja pčelara Pomoravlja u Jagodini Stojiša Ivanović i Toma Jevremović.

Bez košnica su ostali Zlatan Đorđević - Brica, kome su lopovi odneli 19 košnica i Aleksandar Đurović kome je ukradeno osam košnica.Demolirani su kamioni Radeta Vićentijevića i Mileta Janković. "Uzeli su mi košnice koje su bile na kontejneru, a one na zemlji su ostavili", rekao je Đorđević i naglasio da je šteta oko 2.000 evra.

"Sve košnice su uredno, po zakonu, obeležene pločicama koje postavljaju veterinarski inspektori. Kradljivci su te pločice skidali šrafcigerom sa košnica, jedna im je ispala na mestu krađe", rekao je Đorđević. Đorđević kaže da su u blizini njihovih pčelinajaka kolege pčelari iz Užica i Pančeva.

Prijavili smo krađu policiji u Kovačici i policija bi mogla otkriti kradljivce baš po pločicama - koja košnica nema propisnu pločicu je ukradena, a na našima se sigurno vide i tragovi korišćenja šrafcigera, istakao je Đorđević. Vićentijević je rekao da su sa kamiona poskidani hladnjaci, polomljene brave na vratima, istočeno gorivo... Da su nam kamioni demolirani, javio nam je jedan pčelar iz Kovačice, napomenuo je Vićentijević.

Pčelari Svilajnca i Resave su među najpoznatijim u Srbiji, imaju vema razvijene stacinarne i seleće pčelinjaka. Godinama sele pčele na ispašu u Vojvodinu i ističu da je ovo prvi put da su im ukradene košnice.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja