POTVRĐENA PRESUDA: Ortopedu dve godine robije zbog primanja mita!
Foto: KURIR

Tražio devize za operaciju

POTVRĐENA PRESUDA: Ortopedu dve godine robije zbog primanja mita!

Crna Hronika -
Teodosijević je osuđen jer je od sina svoje pacijentkinje, koja je 31. marta 2012. godine dovežena u Urgentni centar KCS, kao hitan slučaj, zahtevao 400 evra kako bi joj operisao slomljeni desni kuk

BEOGRAD - Ortoped Kliničko-bolničkog centra u Beogradu Igor Teodosijević pravosnažno je osuđen na dve godine zatvora zbog zahtevanja i primanja mita od 400 evra za operaciju pacijentkinje, objavljeno je na sajtu Apelacionog suda.

Taj sud je odbio Teodosijevićevu žalbu i potvrdio prvostepenu presudu Višeg suda u Beogradu od 27. marta ove godine kojom je lekar osuđen na zatvorsku kaznu kao i meru bezbednosti oduzimanja predmeta - četiri novčanice od po 100 evra.

Teodosijević je osuđen jer je od 31. marta do 2. aprila 2012. godine kao lekar specijalista ortoped – traumatolog u Klinici za ortopediju i traumatologiju KCS, neposredno zahtevao i primio korist za sebe da u okviru svog službenog ovlašćenja izvrši službenu radnju koju bi morao izvršiti, navodi se u sudskoj odluci.

On je od sina svoje pacijentkinje, koja je 31. marta 2012. godine dovežena u Urgentni centar KCS, kao hitan slučaj, zahtevao 400 evra kako bi joj operisao slomljeni desni kuk.

Sin pacijentkinje je označenu sumu novca 2. aprila 2012. godine doneo u ambulantu. Teodosijeviću je novac predao u ruke, koji mu je nešto kasnije policija pronašla u desnom džepu pantalona.

U obrazloženju presude Apelacionog suda se između ostalog navodi da je prvostepeni sud pravilno ocenio sve olakšavajuće okolnosti za Teodosijevića koje nemaju karakter naročito olakšavajućih okolnosti da bi mu se mogla izreći kazna ispod zakonskog minimuma, a što je predložio njegov branilac u žalbi.

“To posebno ako se ima u vidu i otežavajuca okolnost koja stoji na strani okrivljenog, a to je činjenica da je okrivljeni po zanimanju lekar, da je imao naročitu društvenu odgovornost pri vršenju svoje profesije, a da ju je kao i sva profesionalna i eticka načela lekarskog poziva svojim postupkom grubo povredio”, zaključio je Apelacioni sud.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja