DVAPUT UPLETENI: Ćeran zažmurio i na Kenetov dug od 16,69 miliona dinara
Foto: Kurir, Nebojsa Mandic

Široko

DVAPUT UPLETENI: Ćeran zažmurio i na Kenetov dug od 16,69 miliona dinara

Crna Hronika -
Ćerana sumnjiče za nepreduzimanje radnje koje su Kenetovom preduzeću „Pam ek“ donele korist od 16,69 miliona dinara

BEOGRAD - Bivši direktor RB Kolubare Nebojša Ćeran, koga tužilaštvo tereti za malverzacije prilikom eksproprijacije zemljišta, nije samo bivšem članu Upravnog odbora Radoslavu Savatijeviću Kenetu omogućo protivpravnu imovinsku korist od skoro 119 miliona dinara ili oko milion evra na štetu države, već je istom "biznismenu" i njegovom preduzeću „Pam ek“ oprostio milionski dug.

Nebojši Ćeranu, Radosavu Savatijeviću Kenetu i još petorici njihovih saradnika određen je pritvor do mesec dana.

Ugovorom između "Kolubare" i Savatijevića, vrednost njegovih objekta i imovine (kuće i okućnice) procenjena na oko 3,5 miliona evra, ali je naknadnim veštačenjem utvrđena stvarna vredost od oko 670.000 evra. Ćerana takođe sumnjiče za nepreduzimanje radnje koje su Savatijevićevom preduzeću „Pam ek“ donele korist od 16,69 miliona dinara, piše u krivičnoj prijavi koja je podneta protiv bivšeg direktora „Kolubare“.

- Ćeran i osumnjičeni Ljubiša Nekić, direktor Sektora za finansijsko komercijalne poslove „Kolubare“, terete se da nisu preduzeli radnje kako bi naplatili 16, 69 miliona dinara potraživanje od Savatijevićevog „Pam eka“. Oni nisu realizovali založene menice, iako je „Pam ek“ tada, a to je period od maja do septembra 2010, poslovao preko solventnog računa. Na taj način su sprečili umanjenje ukupnog duga od 42,96 miliona dinara, koliko je Savatijević dugovao „Kolubari“, a ubrzo posle toga, u novembru iste godine, „Pam ek“ je otišao u blokadu i sporni dug više nije mogao da bude naplaćen - kaže izvor iz MUP Srbije.

On ističe da se policija dosadašnjom istragom o eksproprijaciji zemljišta u Vreocima bavila isključivo slučajem „Savatijevića“, ali navodi da će u narednom periodu ceo ovaj postupak biti ispitan zbog sumnje da je malverzacija bilo i u drugim slučajevima.

- Pola sela je dobilo novac na ime eksproprijacije. Sada se ispituje da li je i u drugim slučajevima bilo nezakonitog uvećanja vrednosti nekretnina koje su predmet eksproprijacije - kažu u policiji.

Ugovorom između "Kolubare" i Savatijevića, vrednost njegovih objekta i imovine procenjena na oko 3,5 miliona evra, ali je naknadnim veštačenjem utvrđena stvarna vredost od oko 670.000 evra.

Za sada, na osnovu uplaćenog iznosa, šteta za "Kolubaru" i za budžet Srbije je iznad milion evra, sumnja policija.

Prema zakonu, da bi neko bio obuhvaćen procesom eksproprijacije, neophodno je da bar tri godine ima prebivalište u opštini u kojoj se obavlja taj postupak.

Savatijević je, međutim , prema navodima krivične prijave, prijavio prebivalište dva dana pre uplate avansa, koji je iznosio 35 odsto od ukupne procenjene vrednosti njegove imovine.

Nebojša Ćeran je na saslušanju pred Višim sudom u Beogradu, negirao sve optužbe tužilaštva koje mu se stavljaju na teret za malverzacije prilikom eksproprijacije zemljišta.

Posle Ćerana, saslušan je i nekadašnji člana Upravnog odbora Radosav Savatijević Kene.

Pored Ćerana i Savatijevića uhapšeni bivši finansijski direktor "Kolubare" Ljubiša Nekić, bivši načelnik Službe za eksproprijaciju zemljišta Saša Radanović, veštak Branko Vuković i pravnik Zoran Živković, takođe su negirali krivicu

Tužilaštvo je predložilo da se Ćeranu odredi pritvor zbog opasnosti da bi tokom istrage mogao da utiče na svedoke, da ponovi krivično delo, kao i zbog osobito teških okolnosti krivičnog dela za koje je zaprećena kazna duža od 10 godina. predlog tužilaštva uvažio je sudija, koji im je posle saslušanja odredio pritvor od mesec dana.

Tužilaštvo je tražilo i da se protiv Ćerana pokrene istraga zbog krivičnog dela zloupotreba službenog položaja za koje je zaprećena kazna do 12 godina zatvora.

O tim predlozima odlučiće istražni sudija nakon što sasluša sve osumnjičene čije je saslušanje još u toku. Inače, od kraja septembra 2012. godine, Ćeran obavlja funkciju vršioca dužnosti direktora Gradskog saobraćajnog preduzeća Beograd.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track