Ojadili Galeniku za 34 miliona evra

Nova hapšenja zbog pljačke bivšeg srpskog giganta

Ojadili Galeniku za 34 miliona evra

Crna Hronika -
Mladen Gazikalović, uz odobrenje Nenada Ognjenovića i Dragana Šebreka, tri godine iz fabrike uzimao lekove koje nikome nije plaćao

BEOGRAD - Privatniku dali lekove, pa još platili njegov dug!Mladen Gazikalović (55) iz Beograda, vlasnik i direktor firmi „BG farm“, „MG Remedi grup“, „Akrobiotika“ i Zdravstvene ustanove „Higija farm“, Dragan Šebrek (55), bivši pomoćnik generalnog direktora „Galenike“, zatim Milica Mirković (42), zamenica direktora „BG farma“, Dragana Šutić (41), direktorka „MG Remedi grupa“, i Miroslav Jović (56), odgovorno lice u „Higija farmu“, uhapšeni su zbog sumnje da su zloupotrebom položaja i pranjem novca oštetili „Galeniku“ za oko 34.000.000 evra.Žirant sami sebi- Krivičnom prijavom obuhvaćen je i Nenad Ognjenović (59), bivši generalni direktor „Galenike“, koji se odranije nalazi u pritvoru - navodi naš izvor iz istrage.Nenad Ognjenović, kadar SPS, i Dragan Šebrek od 2008. do 2011. godine osumnjičeni su da su, koristeći se svojim ovlašćenjima, prodavali lekove mimo utvrđenih procedura „Galenike“ i na nezakonit način. Oni su uzimali menice kao jemstvo da će lekovi biti plaćeni, a garant plaćanja bila je upravo „Galenika“!- Njih dvojica naložili su zaposlenima u Odeljenju za menice u Sektoru finansija „Galenike“ da zamene valutirane menice prethodno eskontovane kod poslovnih banaka koje su primale menice „BG farma“ na naplatu. Tako je obavljana naplata menica s kasnijim rokom dospeća, pa je „Galenika“, kao garant, postala dužnik banaka koje su primale menice preduzeća „BG farm“ na naplatu! Ta naplata vršena je s računa „Galenike“ u korist banaka do visine izdate menice zbog manjka novčanih sredstava na računima preduzeća „BG farm“ - kaže sagovornik.Unovčili lekoveMladen Gazikalović, Milica Mirković, Dragana Šutić i Miroslav Jović su posle preuzimanja od „Galenike“ lekove prodavali kupcima po apotekama i zdravstvenim ustanovama.- Tako su uzeli sav novac od prodaje, a da „Galenici“ nisu dali ni dinar - dodaje naš sagovornik iz istrage.Ministarka zdravlja Slavica Đukić Dejanović rekla je da najstrože treba sankcionisati eventualne zloupotrebe u „Galenici“.- „Galenika“ je dugo bila jedan od naših nacionalnih ponosa. Tamo gde je bilo povlašćenih i eventualnih zloupotreba, one moraju biti najstrože sankcionisane - istakla je ona.

Ivica Dačić: Nema zaštićenihPremijer i ministar policije Ivica Dačić rekao je juče da je ova akcija važna zbog zloupotreba državnog novca u zdravstvu, kao i zbog toga da se pokaže da nema zaštićenih od istrage zbog partijske pripadnosti.- Istrage o ovom i sličnim slučajevima će se nastaviti, ne samo u vezi s „Galenikom“, nego i drugim preduzećima jer je bilo dosta zloupotreba u plaćanjima u oblasti zdravstva - rekao je Dačić.Ognjenović uhapšen maja ove godineNenad Ognjenović uhapšen je 18. maja zbog sumnje da je, sa još sedam osoba, oštetio „Galeniku“ za oko 12 miliona evra. Tom prijavom obuhvaćeni su i bivši generalni direktor „Velefarma“ Dragoljub Vučićević i Radoslav Lale Sekulić, vlasnik „Habit grupe“.- Utvrđeno je da je sedam miliona evra zloupotrebljeno u nabavci sirovine za izradu lekova, dva miliona evra za nabavku skulptura iz livnice „Jeremić“ i više od dva miliona evra prodajom gotovih lekova bez odluke organa upravljanja - rečeno je u istrazi.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track