MUP HRVATSKE: Prijedorčanin organizator istorijske pljačke!

Hakerisanje

MUP HRVATSKE: Prijedorčanin organizator istorijske pljačke!

Crna Hronika -
Hrvatska je Miloša Galića označila kao organizatora hakerske pljačke elektornske transkacije novca kada je skinuto sa računa 232.000 evra

ZAGREB - Miloš Galić (22) iz Prijedora označen je kao organizator međunarodne kriminalne grupe koja je početkom meseca u Hrvatskoj izvršila istorijsku pljačku 1,8 miliona kuna (oko 232.000 evra) putem elektronskih transakcija novca.

Kao desna ruka organizatora pljačke sa računa državne Agencije za komercijalnu delatnost, označen je Miodrag Korać (24) iz Banjaluke.

Za Galićem i Koraćem MUP Hrvatske raspisao je poternice, nakon što im je istražni sudija Županijskog suda u Zagrebu odredio jednomesečni pritvor na zahtev Državnog tužilaštva Hrvatske (DORH).

Hrvatska policija ujedno traga i za Anitom Matušan (24), koja je označena kao saučesnica u izvršenju krivičnog dela kompjuterske prevare.Pozivajući se na neimenovani izvor, list otkriva da su Galić i saučesnici skinuli novac sa najjače državne agencije u Hrvatskoj, koja je pod kontrolom MUP-a i, između ostalog, se bavi i štampanjem novčanica.

U hrvatskom tužilaštvu i MUP-u juče u cilju istrage nisu želeli da govore o detaljima o čitavom slučaju.Izvor “Nezavisnih” blizak MUP-u RS potvrdio je da imaju informacije kako su Korać i Galić izvršili krivično delo u Hrvatskoj i da u narednom periodu očekuju da ih hrvatska policija putem Interpola obavesti o daljim aktivnostima u ovom slučaju.

Osoba koja se predstavila kao Miodrag Korać u petak je izjavila da uopšte ne poznaje osobe s kojima se dovodi u vezu, iako je sa Galićem prijatelj na društvenoj mreži Fejsbuk.

Hrvatsko državno tužilaštvo je protekle sedmice saopštilo da je otkriven identitet osumnjičenih za krađu 1,8 miliona kuna, oko 464.000 KM, sa računa “trgovačkog društva u Zagrebu”.

Policija je ipak uhapsila jednog saučesnika, a saznaju da se radi o Mateu Đakoviću (20) iz Slavonskog Broda, kojem je u međuvremenu određen jednomjesečni pritvor.

Županijski sud u Zagrebu je u odsustvu odredio pritvor i za osumnjičenog organizatora kao i za ostale saučesnike, nakon čega je raspisana poternica.

Izvor je ispričao da je uhapšeni Đaković inspektorima ispričao da su mu pre nekoliko meseci u Zavodu za zapošljavanje prišli mladić, koji se predstavio kao Dario, i jedna devojka, i da su mu predložili da otvori nekoliko računa u bankama.

Đaković je tako i učnio i otvorio račune u HPB-u, Hypo banci, Banko Populare, Vabi i drugima, da bi u septembru na svaki od njegovih pet računa leglo po 95.000 kuna (oko 12 500 evra).

Zatim ga je, kako se navodi, nazvala devojka koja mu je rekla da odmah podigne novac s računa.A, kako je čitavo “hakovanje” izvedeno, manje je poznato.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track