ZAVRŠIO IZA REŠETAKA: Uhapšen bivši predsednik opštine Pećinci!

Malverzacije sa kreditima

ZAVRŠIO IZA REŠETAKA: Uhapšen bivši predsednik opštine Pećinci!

Crna Hronika -
S.V. se tereti da je potpisao i pečatom Opštine Pećinci overio Ugovor o kreditu kojim se kao obezbeđenje kredita zalaže novčano potraživanje koje preduzeće navodno ima prema Opštini Pećinci u iznosu od 1.798.058,97 evra

SREMSKA MITROVICA - Pripadnici Policijske uprave u Sremskoj Mitrovici u saradnji sa Višim javnim tužilaštvom uhapsili su i odredili meru zadržavanja S.V. (45), bivšem predsedniku Opštine Pećinci, zbog postojanja osnova sumnje da je izvršio krivična dela zloupotreba službenog položaja i falsifikovanje službene isprave.

S.V. se tereti da je kao službeno lice potpisao i pečatom Opštine Pećinci overio Ugovor o kreditu, zaključen između novosadske filijale AIK banke AD Niš i Građevinskog preduzeća "Graditelj NS" DOO iz Novog Sada.

U sastavu ovog ugovora je i Ugovor o zalozi kojim se kao obezbeđenje kredita zalaže novčano potraživanje koje preduzeće navodno ima prema Opštini Pećinci u iznosu od 1.798.058,97 evra ili u dinarskoj protivrednosti 189.189.247,54 dinara na dan zaključenja kredita.

Preduzeće "Graditelj NS" je založilo potraživanja iz devet ugovora o izvođenju radova zaključenih sa Opštinom Pećinci iako je neka potraživanja već naplatilo.

Osumnjičeni je overio i sedam menica i ovlašćenja AIK Banci, kao jemstvo da svoja potraživanja po Ugovoru može uvećati za redovne i zatezne kamate iako to Ugovorom nije bilo predviđeno, čime je u ime Opštine, prihvatio obavezu iznad iznosa potraživanja koje je predmet zaloge.

Pošto preduzeće "Graditelj NS" nije vraćalo rate kredita predviđene Ugovorom, već je rate plaćala Opština Pećinci, osumnjičeni je navedenom preduzeću pribavio imovinsku korist u iznosu dobijenog kredita.Po njegovom nalogu, od marta do decembra 2011. godine, AIK Banci plaćeno je 14.735.507,46 dinara, a nakon isteka roka za vraćanje kredita, Banka je počela realizaciju menica i od decembra 2011. do avgusta 2012. godine, prinudno naplatila još 66.084.486,16 dinara.

Opština Pećinci je na ovaj način oštećena za 80.819.993,62 dinara.Pošto Ugovor o zalozi, menice i ovlašćenja izdata AIK Banci nisu bili zavedeni u Delovodniku Opštine Pećinci, S.V. se tereti i za falsifikovanje službene isprave.Nakon policijskog zadržavanja, osumnjičeni će uz krivičnu prijavu, biti priveden istražnom sudiji Višeg suda u Sremskoj Mitrovici, navedeno je u saopštenju.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track