APELACIONI: Pravosnažno odbijen zahtev BiH za krivično gonjenje Darka Eleza!

Beograd

APELACIONI: Pravosnažno odbijen zahtev BiH za krivično gonjenje Darka Eleza!

Crna Hronika -
Zahtev BiH je ocenjen kao nedozvoljen jer međunarodnim i bilateralnim aktima nije propisana mogućnost da organ strane države traži od nas da preuzme krivično gonjenje, već samo da Srbija može da zahteva da ga sud BiH preuzme

BEOGRAD - Apelacioni sud u Beogradu pravosnažno je odbacio zamolnicu Bosne i Hercegovine za ustupanje krivičnog gonjenja Darka Eleza iz Sarajeva toj državi koja ga traži zbog teškog ubistva u pokušaju podstrekavanjem, rekla je portparol suda Mirjana Piljić.

Ona je precizirala da je tom odlukom žalbeni sud potvrdio rešenje Višeg suda u Beogradu kojim je kao nedozvoljen odbačen zahtev Ministarstva pravde BiH za pokretanje postupka za ustupanje krivičnog gonjenja Eleza, koji u Sremskoj Mitrovici izdržava kaznu zatvora od devet godina.

Zahtev BiH je ocenjen kao nedozvoljen jer međunarodnim i bilateralnim aktima nije propisana mogućnost da organ strane države traži od nas da preuzme krivično gonjenje, već samo da Srbija može da zahteva da ga sud BiH preuzme.

Apelacioni sud je imao u vidu Zakon o međunarodnoj pravnoj pomoći u krivičnim stvarima, Evropsku konvenciju o prenosu postupaka u krivičnim stvarima, kao i ugovor između Srbije i BIH o pravnoj pomoći u građanskim i krivičnim stvarima.

U odluci je Apelacioni sud ukazao da je zbog toga svaki takav zahtev nedozvoljen, budući da takva mogućnost našim pozitivnim propisima nije predvidena.

BiH nije tražila izručenje, jer Elez ima dvojno državljanstvo. Kako je ranije rečeno u Ministarstvu pravde i državne uprave, Elez je tražio, na osnovu ugovora između Srbije i BiH o izvršenju pravosnažnih sudskih odluka u krivičnim stvarima, da svoju kaznu služi u BiH. O toj molbi u toku je odlučivanje u Višem sudu u Beogradu, pred kojim je osuđen.

Elez je 2012. u Beogradu pravosnažno osuđen na devet godina zatvora, kao organizator kriminalne grupe koja je 2009. na teritoriji Srbije i BiH trgovala drogom, vršila iznude i činila druga krivična dela.

Međutim, u Višem sudu u Beogradu treba da mu počne još jedno suđenje, a na optuženičkoj klupi osim njega naći će se još devetorica optuženih.

Prošle sedmice u Sarajevu je podignuta još jedna optužnica protiv njega za više krivičnih dela organizovanog kriminala.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track