(FOTO) PREDIZBORNI SKUP SPS NA ČUKARICI Dačić: Nikada neće zaokružiti nezavisnost Kosova
Foto: Tanjug/Sava Radovanović

Beogradski izbori

(FOTO) PREDIZBORNI SKUP SPS NA ČUKARICI Dačić: Nikada neće zaokružiti nezavisnost Kosova

Izbori 2018. -

BEOGRAD - Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić je izjavio danas da Srbija želi da se dođe do kompromisa sa Prištinom, ali ne tako što bi priznala jednostrano otcepljenenje svoje teritorije.

foto: Tanjug/Sava Radovanović

"Sa Prištinom želimo da dođemo do kompromisa, ali ne postoji država na svetu koja bi dozvolila da se otcepi jednostrano deo njene tetitorije, bez dogovora sa njom. Kada nam druge velike države to pokažu da je moguće onda možemo i mi eventulano da raspravljamo o tome. Pa, kako ih nije sramota da tako nešto predlažu", rekao je Dačić tokom obraćanja sa predizbornom skupu SPS na Čukarici.

Zapitao da kako to da oni koji su slali trupe na desetine hiljada kilometara van svoje teritorije da brane tuđe interese sada nama kažu da je dogovor potreban sa Prištinom, ali tako da mi prihvatimo nezivnost Kosova.

foto: Tanjug/Sava Radovanović

Podsetio je da će Kosovo 17. februara obeležiti 10 godina jednostranog otcepljenja i naglasio da u tom periodu nisu uspeli da zaokruže svoju nezavisnost.

"Zato što ih ne priznaju najvažnije međunarodne orgnaizaicje, neće postati nezavisni nikad, jer naši prijatleji to neće dozvoliti, pre svega muiim na Rusiju i Kinu", poručio je Dačić.

Kazao je da će kao šef diplomatije Srbije raditi na uspostavljanju prijateljskih odnosa sa SAD i naglasio da se pre 100 godina na Beloj kući vijorila srpska zastava, kao i sa Velikom Britanijom i Francuskom, koji su tada bili naši prijatlji i saveznici.

foto: Tanjug/Sava Radovanović

"Ali, pitanje za njih je u čemu su našli interes zajedno sa onima protiv kojih smo se borili pre 100 godina ili je Prvi svetski rat bio uzaludan i da li to pokazuje da je bolje da izgubite nego da se herojski borite", zapitao je Dačić.

(Kurir.rs/Tanjug/Foto: Tanjug/Sava Radovanović)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track