INICIJATIVA NE DAVIMO BEOGRAD: Borićemo se protiv mahinacija sa trasom prve linije metroa
Foto: Stefan Jokić

IZMENE

INICIJATIVA NE DAVIMO BEOGRAD: Borićemo se protiv mahinacija sa trasom prve linije metroa

Izbori 2018. -

Inicijativa "Ne da(vi)mo Beograd" najavila je danas da će se oštro suprotstaviti najavama gradonačelnika Beograda Siniše Malog o tome da će trasa prva linije metroa biti izmenjena i da neće ići od Zemuna do Ustaničke ulice, kako je prvobitno bilo predvidjeno.

"Umesto da metro bude rešenje za najveći broj gradjana Beograda, Siniša Mali najavljuje promenu prioriteta u izgradnji prve linije metroa i umesto trase Zemun-Ustanička, prioritet da trasi od praznog Makiškog polja do prazne Ade Huje, a preko budućeg 'Beograda na vodi'", navodi se u saopštenju te inicijative.

Ta organizacija je ocenila da će takvi planovi imati ogromne štetne posledice po finansije i budućnosti grada.

"Ove tri tačke - Makiško Polje, Ada Huja i Beograd na vodi, danas nisu povezane metroom, ali ih povezuju druge karakteristike - u ovim zonama ne živi niko, a sve tri predstavljaju mesta očiglednog ugrožavanja javnog interesa i uzurpacije javnog dobra zarad dilova sa ortacima bliskim vlasti", dodaje se.

Gradonačelnik Beograda Siniša Mali izjavio je ranije da će za dve godine početi izgradnja metroa u glavnom gradu i da će se 2022. ili 2023. godine završiti prva linija, čija bi početna stanica bila na Makiškom polju, pozivajući se na аnаlize i studije, uključujući i "Sаobrаćаjni mаster plаn grаdа Beogrаdа".

"Tаj dokument prаvi projekciju trendа rаzvojа grаdа do 2033. godine sа sаdаšnjim stаnjem koje kаže dа nаjveći broj putnikа u grаdu ide u smeru od jugа kа severu. To je definisаlo prvu liniju metroа, dok je prethodni grаdonаčelnik nаstаvio ideju iz sedаmdesetih godinа, kаdа je nаjvećа gustinа sаobrаćаjа bilа izmedju Novog Beogrаdа i stаrog delа grаdа. Ipаk, u ovom trenutku nаjvećа frekvencijа je od jugа, tаčnije od Mаkiškog poljа, potom Bаnovo brdo i Sаjаm, koji je ubedljivo nаjopterećenijа tаčkа u Beogrаdu", kazao je Mаli.

(Kurir.rs/Beta)

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

KURIR TV VESTI: RASVETLJAVANJE JELENINOG UBISTVA?! Evo šta otkrivaju detalji optužnice protiv Zorana Marjanovića!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track