RADULOVIĆ I OBRADOVIĆ ZA IZMENE ZAKONA O LOKALNIM IZBORIMA:  Goruće pitanje pred svake izbore u Srbiji su birački spiskovi
Foto: Fonet TV

izbori u beogradu

RADULOVIĆ I OBRADOVIĆ ZA IZMENE ZAKONA O LOKALNIM IZBORIMA: Goruće pitanje pred svake izbore u Srbiji su birački spiskovi

Izbori 2018. -

Predsednik pokreta "Dosta je bilo" Saša Radulović izjavio je danas da je njegova poslanička grupa podnela predloge Skupštini Srbije za izmenu zakona da bi se biračima omogućilo da provere ispravnost glasanja i tako spreče manipulaciju da "glasaju" i građani koji su umrli ili koji žive u inostranstvu, dok je na istoj konferenciji za novinare predsednik Pokreta "Dveri" Boško Obradović kazao da "i lažna opozicija" učestvuje na predstojećim izborima.

"Izmenama zakona o lokalnim izborima, o izborima za predsednika Republike i parlamentarnim izborima, predviđeno je da nakon izbora svaki birač unošenjem svog matičnog broja na sajtu Ministarstva državne uprave ili Grada Beograda proveri da li je zabeleženo da je glasao", kazao je Radulović na konferenciji za novinare, navodeći da je predlog podržao Pokret "Dveri".

Građanima bi se time omogućilo da provere da li je neko glasao umesto nekog njihovog umrlog rođaka, a biračima koji su van zemlje da vide da li je neko glasao umesto njih.

Ta tri zakonska predloga treba da reše "goruće pitanje u Srbiji za svake izbore, a to su birački spiskovi, odnosno da li glasaju mrtvi, da li se glasa za druge ljude i da li neko glasa umesto građana koji su napustili zemlju".

Radulović podsetio da već sada svaki građanin, unošenjem matičnog broja na sajtu Ministarstva državne uprave ili Grada Beograda može da proveri da li je upisan u birački spisak, te bi predloženo rešenje bilo samo konkretna i jednostavna modifikacija već postojećeg sistema.

"To bi sprečilo velike izborne manipulacije koje u Srbiji traju već gotovo 30 godina", naglasio je Radulović i dodao da od uvođenja višestranačja u Srbiju nijedna vlast nije bila spremna da to reši.

On je istakao da je mnogo puta posle izbora nađeno da su glasali ljudi koji nisu bili u zemlji u vreme glasanja, a tužbe Upravnom sudu da se to ispravi nisu bile efikasne.

Radulović je kazao i da će danas podneti krivičnu prijavu protiv troje sudija Upravnog suda, koji su odbacili žalbu koji je on podneo protiv Gradske izborne komisije zbog proglašenja lažne izborne liste "Dosta je bilo pljačke, korupcije i lopovluka - Radulović Milorad". Dodao je da će podneti i zahtev Visokom savetu sudstva da preispita rad tih sudija i smeni ih, kao i zahtev Ustavnom sudu za privremenu meru da se "ta lažna lista" spreči da izađe na izbore.

Upravni sud je odbijanje njegove žalbe obrazložio time da ju je on podneo kao poslanik, a ne kao birač i da nije kandidat.

"To je neistina. Ja sam birač i kandidat, a potom i narodni poslanik. Sud je zauzeo stav kao da sam ja podvojena ličnost", rekao je Radulović i ocenio da je takvo obrazloženje "sramotno".

On je rekao da je na izborima 2016. ta ista lista u Zemunu "uspela da prevari 1,58 odsto glasača" i da je "sramno da SNS ponovo to pokušava".

Predsednik pokreta "Dveri" Boško Obradović je danas kazao da u, kako je ocenio, "nameštenoj igri Aleksandra Vučića i SNS, učestvuje i lažna opozicija".

On je kazao da je inicijativu, da se održi posebna sednica Skupštine Srbije o izglasavanju nepoverenja Vladi Srbije i da se pokrene skupštinski postupak za razreženje predsednika Srbije Aleksandra Vučića, podržalo 13 poslanika "Dosta je bilo", sedam poslanika "Dveri" i četiri poslanika "Pokreta za spas Srbije" na čelu sa Sandom Rašković Ivić.

Obradović je naveo da ne može da veruje da neko može da bude opozicija, a da ne želi skupštinsku raspravu o smenjivanju vlade i predsednika Republike.

Naglasio je da ne postoje sukobi u opoziciji i objasnio da njegov odnos sa Vojislavom Šešeljem nije sukob unutar opozicije, "jer je on deo vlasti u nizu lokalnih samouprava sa SNS i sve radi u dogovoru sa Vučićem", dok Alesandar Šapić i Dragan Đilas takođe nisu opozicija, već "bivša vlast koja ponovo želi da se vrati na vlast.

(Kurir.rs/Beta)

Foto ilustracija Fonet TV

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

(VIDEO) OVO JE BIO RAZLOG NAPADA NA AMBASADU SAD U PODGORICI! Jauković u pismu porodici objasnio zašto je bacio bombu na ambasadu!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track