Najnovije vesti

PREDRAG MARKOVIĆ Koliko smo stari? Ima vrlo malo zajedničkih gena između žitelja Turske i žitelja naših krajeva. Istina je obrnuta
Foto: Stefan Jokić

Rušenje mitova

PREDRAG MARKOVIĆ Koliko smo stari? Ima vrlo malo zajedničkih gena između žitelja Turske i žitelja naših krajeva. Istina je obrnuta

Lični stav

Nacionalisti vole da koriste biološke pojmove kada žele da naglase nadmoć svog naroda nad drugima. Govori se o „čistoj“ ili „pomešanoj“ krvi i sličnim medicinskim terminima. Ovaj put nećemo ići do praskozorja ljudskog postojanja, kada bismo uvideli da su svi ljudi na svetu potomci jedne jedine porodice iz istočne Afrike.

Bavićemo se omiljenom zanimacijom balkanskih nacionalista. To su pitanja: ko je najstariji i ko je „najčistiji“ (ne misli se na kupanje). Nažalost, i mnogi Srbi su podlegli toj modi koju su u novo vreme uveli Albanci, tvrdeći da su oni potomci starosedelaca Ilira, a da su svi ostali uljezi.

Danas imamo naučne metode kojima se na osnovu DNK može odrediti poreklo svake ljudske jedinke. Jedan od timova koji se bave takvim istraživanjima predvodi antropolog Ivica Todorović. Ovaj i drugi slični timovi došli su do zaključka da najveći broj Srba nosi gene balkanskih starosedelaca. Iste te gene nosi i većina srpskih suseda.

U tom smislu, Srbi su podjednako potomci Ilira kao i Albanci. Još je Ivo Andrić pisao kako ga biste rimskih careva iz naših delova sveta podsećaju na glavate seljake iz njegovog vremena. Tamna boja kose i očiju naših zemljaka verovatno je pojačana kada smo se, sklonivši u planine pred Turcima, još više pomešali sa starosedeocima. Oni su se pre toga povukli u planine pred Slovenima i bavili se uglavnom stočarstvom.

Zato imena naših planina često imaju romanske korene (Durmitor, Tjentište). Zato reč Vlah ima toliko značenja. U vreme cara Dušana ona se odnosila na stočare. U primorskim gradovima tako zovu ljude iz zaleđa, često pravoslavce. Taj izraz će preuzeti i muslimani u Bosni za svoje srpske komšije. Postoji i prastari romanski narod na istoku Srbije koji se tako zove. Iako ih Rumuni svojataju, naši Vlasi su verovatno stariji i od Srba i od Rumuna, što se vidi iz njihovih neobičnih običaja, jedinstvenih u celoj Evropi.

Otpala je osnova za pomalo zlurade, autorasističke komentare da smo crnpurasti zbog toga što su Turci genetski obrađivali naše čukunbabe. Prema svim istraživanjima, ima vrlo malo zajedničkih gena između žitelja Turske i žitelja naših krajeva. Istina je potpuno obrnuta: mi smo preobratili Turke. Svako ko je gledao seriju o Sulejmanu video je da su žene u haremima bogatih i moćnih Turaka bile robinje sakupljene sa svih strana sveta.

Tako je Hurem Ukrajinka ili Ruskinja. Njene suparnice su Mađarice, Tatarke i razne druge. U nekoliko pokolenja potomci bogatih Turaka su najraznolikija mešavina naroda tog ogromnog carstva. To se dešavalo i Skandinavcima. Južnoevropski geni sve do Islanda su nasleđe žena otetih u pohodima Vikinga. Konačno, za suštinu nekog naroda je bitna kultura, a ne genetika. Najveći ruski pesnikPuškin, po pradedi je bio Afrikanac. Pa šta?

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja