REDAKCIJA KURIRA: Novinarstvo na tarabi
Foto: Shutterstock

bez rukavica

REDAKCIJA KURIRA: Novinarstvo na tarabi

Lični stav -

Da li smo vam već saopštili onu vest da će Vučić vladati još sto godina?

Jesmo? E pa, evo još jednom, da utvrdimo gradivo: pored ovakve opozicije, u Srbiji se vlast neće promeniti ni za ceo vek!

Na čemu temeljimo ovu kategoričnu tvrdnju s dalekosežnim posledicama?

Na logici, dragi naši, na logici čvrstoj kao granit!

Jer, opozicija koja ne ume da napravi jedne obične novine neće moći da učini ni bilo šta drugo za opštu korist. Svedoci smo već godinama kako se oni što bi da postanu Vučić umesto Vučića pred ambasadorima i evroparlamentarcima uvijaju kao crvi i mole: „Novine jedne nam dajte, novinčice... tabloid mali... pa da vidite šta možemo!“ Ruku na srce, podrška medija svakoj je vlasti od pomoći, i kad Ðilas, Borko, Lutovac i ostali, kako god da se zovu, traže prostor u štampi i na televiziji, znaju zašto to čine. Ali kad im kažu: „Pa napravite svoje novine!“ i daju pare, onda... onda dobiješ portal i novinčice Nova, recimo.

Nije da tamo nema novinara od zanata, ima ih onoliko. Znali bi oni šta i kako, kao što su znali u prethodnim redakcijama u kojima su pekli znanje, ali problem je mnogo složeniji.

Recimo to ovako: možete da prodajete crno vino; možete da prodajete i loše crno vino, prokislo ili veštačko, da grožđe nije videlo; možete da prodajete i obojenu vodicu, ali ne možete kao crno vino narodu da prodajete običnu vodu. I doslovce se vidi na kilometar da je prevara. Isto je i sa prodavanjem Ðilasa kao političara. To je kao da šibicariš na autobuskoj stanici! Ali je pravljenje Nove isplativije, a pride se ne mrzneš na košavi! I još se više isplati!

E sad, i taj posao ima svoju tamnu stranu. Često, naime, ispadaš glup u društvu.

Tako je narečeni portal u sredu dobio zadatak da opljune Anu Brnabić, pa je objavio naslov: „Tviteraši uništili premijerkinu kampanju protiv Ðilasa“, a ispod idu četiri anonimna tvita u kojima se predsednica Vlade prostački vređa. I to je to!

Srpska Tviter zajednica broji nekoliko stotina hiljada ljudi, uglavnom zaludnih i frustriranih osobenjaka koji, zaštićeni lažnim imenima ili bezličnim nadimcima, bljuju mržnju ili skarednosti. Uzimati kao merodavan sud nekog ko se potpisuje F3TK ili „Milan Nikolić“ (uz fotografiju Marlona Branda iz „Kuma“) tendenciozno je do podlosti.

Ili maloumno!

Jer i na tarabi, kao na Tviteru, svašta piše, pa samo seoske lude stavljaju onu stvar u rupu iznad koje piše... ona druga stvar.

A kad smo već kod toga, posebno je ilustrativan primer novinara Nove P. J. Ovaj junoša stigao je da se oproba u mnogim žanrovima, pa je tako do sada publikovao uratke: „Uragan je ispao mlaki povetarac“ (o Evroviziji), „Novinar dobio otkaz jer je masturbirao tokom kolegijuma“..., ali i „Švajcarski mediji o dešavanjima u Srbiji: Vučić je mafija, Dijana čelična ledi“. P. J., kao, zna „švajcarski“. Da ne širimo priču: „mediji“ su jedan portal, čije je pisanje preneo jedan dnevni list..., a autor teksta je Albanac. O njemu na Vikipediji piše: „Enver Robelli gazetar shqiptar...“, na albanskom. Relevantan izvor!

Našao ga P. J. na tarabi i odneo urednicima da štampaju. Napolju duva košava, naivnih sve manje... Ko će da valja kuglicu ispod šibice? Štampaj!

Daleko je 2121...

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track