MILOVAN JOVANOVIĆ: Palestinski vapaj u Sočiju
Foto: Privatna Arhiva

STAV

MILOVAN JOVANOVIĆ: Palestinski vapaj u Sočiju

Lični stav -

Palestinski predsednik Mahmud Abas pokušao je u Moskvi da privoli predsednika Rusije Vladimira Putina da se angažuje kako bi se otkočili zamrznuti mirovni pregovori između Izraela i Palestine. Ova poseta deo je političke akcije koju je Palestina preduzela posle obraćanja svog predsednika Abasa u UN 24. septembra, u kom je Izraelu dao godinu dana da se povuče sa okupiranih teritorija. U suprotnom, Palestina će podneti tužbu Međunarodnom sudu pravde, koji bi doneo odluku o legitimnosti okupacije palestinskih teritorija od strane Izraela. Pored toga, povući će i palestinsko priznanje Izraela, odustati od rešenja o dve države i zahtevati povratak o sprovođenju podele po rezoluciji SB UN.

Palestina pokušava da izvrši pritisak na relevantne međunarodne činioce kroz politički pokret koji vodi nekoliko palestinskih partija. Nedavno je poslata velika delegacija u brojne afričke zemlje dok su premijer Muhamed Štajeh i ministar spoljnih poslova Rijad el Maliki obišli nekoliko evropskih zemalja kako bi međunarodnu zajednicu upoznali sa najnovijim dešavanjima u vezi sa palestinskim pitanjima. Palestinci igraju na kartu da bi Rusija mogla da odigra efikasnu ulogu u pregovorima zahvaljujući svojoj snazi i uticaju u međunarodnim odnosima. Član Centralnog komiteta Fataha Abas Zaki izjavio je da je Rusija njihov prijatelj i velika zemlja koja ima vojnu i političku ulogu u regionu i da pripisuje važnost Bliskom istoku.

Činjenica je da od početka mirovnih razgovora Rusija nije vršila nikakav pritisak niti davala važnost ovom pitanju, poštujući rezoluciju međunarodnog prava i viziju rešenja dve države kroz pregovore. Istovremeno, Rusija je čuvala svoj odnos sa Izraelom bez vršenja bilo kakvog pritiska ili donošenja konkretnih odluka s ciljem da se ubrza i pronađe političko rešenje i postigne konačni sporazum.

Ideja Palestine je oživljavanje Bliskoistočnog kvarteta, organizacije koju su SAD, Rusija, UN i EU osnovali 2002. godine, nakon propasti mirovnih pregovora vođenih u Oslu devedesetih. Dakle, zamisao Palestinaca je da Rusija preuzme vođstvo u mirovnim pregovorima na Bliskom istoku jer je predsednik Putin prijatelj palestinskog naroda i posvećen je rešenju o dve države. Pregovori su prekinuti tokom mandata bivšeg predsednika SAD Donalda Trampa, zbog toga što su Palestinci smatrali da je Avramov sporazum štetan po njih i isuviše proizraelski.

Vlast u Palestini želi učešće nekoliko međunarodnih strana u mirovnom procesu upravo zbog toga što se pokazalo da SAD ne mogu same da nadgledaju pregovore, uglavnom zbog svoje pristrasnosti u korist Izraela. Palestinski zvaničnici smatraju da nova američka administracija nije zainteresovana da igra značajnu i uticajnu ulogu u regionu i da bi zbog toga predsednik Abas trebalo da ohrabri članove Kvarteta da smene SAD kao glavne sponzore mirovnih pregovora.

Zbog situacije u kojoj se i sama nalazi Moskva neće povlačiti nikakve poteze koji bi mogli da izazovu potrese na relaciji sa Izraelom. Rusija će zadržati poziciju neutralnosti u sukobu između ove dve strane jer sve drugo nije u njenom interesu. Dok Palestina tone u sve dublju izolaciju i nova izraelska vlast nastavlja sa naseljavanjem palestinske zemlje na Zapadnoj obali.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track