MILOVAN JOVANOVIĆ: Trampovo (ne)kandidovanje
Foto: Privatna Arhiva

STAV

MILOVAN JOVANOVIĆ: Trampovo (ne)kandidovanje

Lični stav -

FBI je pretresao rezidenciju predsednika prvi put u američkoj istoriji. Racija FBI u Palm Biču i zaplena 11 kompleta poverljivih dokumenata koje je bivši predsednik navodno neovlašćeno odneo iz Bele kuće, izazvala je podeljene reakcije građana.

Državni tužilac Merik Garland lično je izdao nalog, a zatim je savezni sudija Brus Rajnhard odobrio pretres Trampovog imanja u Mar-a-Lago na Floridi.

Zakon nalaže predsedniku obavezu da sva važna i strogo poverljiva dokumenta, po prestanku mandata, preda vladinoj agenciji, Nacionalnom arhivu.

FBI istražuje da li je 45. američki predsednik prekršio tri federalna zakona, uključujući i Zakon o špijuniranju. Sumnjiči se da je, suprotno pravilima, prisvojio tajne materijale, naročito one u vezi s nuklearnim oružjem, i odneo ih iz Bele kuće po napuštanju funkcije u januaru 2021.

Revolt većine Trampovih simpatizera koji je usledio posle objave o upadu FBI bio je fokusiran, pre svega, na motive istražitelja za izvršenje naloga za pretres. Razbesnele i naoružane Trampove pristalice marširale su ispred kancelarija FBI u Feniksu. Ubijen je jedan naoružani napadač koji je upao u kancelariju FBI u Sinsinatiju.

Komunikacioni vakuum, koji je ministarstvo pravde stvorilo nakon potrage, ne dajući jasnije i preciznije detalje o svojoj istrazi, popunio je Tramp briljantnom razmenom poruka i komunikacijom sa javnošću. Istragu FBI je okarakterisao kao politički motivisanu s ciljem da mu se onemogući ponovno kandidovanje na predsedničkim izborima 2024.

Brojni uticajni republikanci stali su uz Trampa, čak i oni koji se s njim ne slažu i ne dele iste vrednosti, niti imaju isti pogled na budućnost Republikanske stranke. Ovakva reakcija pokazala je koliko je republikancima važno da Trampa drže uz sebe. Svaki republikanski političar bio je primoran da bira između odbrane i podrške Trampu ili stavljanja na stranu „korumpirane duboke države“ Džoa Bajdena. Sve u svemu, i posle dve godine, Tramp još uvek drži Veliku staru partiju u čeličnom zagrljaju.

Međutim, ovo nije jedini postupak koji se vodi protiv bivšeg predsednika Trampa. U toku je istraga koja se tiče 6. januara 2021. godine i napada Trampovih pristalica na Kapitol Hil radi sprečavanja procesa verifikovanja izbornih rezultata, kao i istraga glavne tužiteljke države Njujork o finansijskim malverzacijama u Trampovim kompanijama.

Imun na afere koje niko drugi ne bi politički preživeo, Tramp pokušava da sve preokrene u svoju korist i iskoristiti kao priliku za novu kandidaturu za predsednika SAD. Tramp će, po svemu sudeći, ući u predsedničku trku 2024, a jedino što ga može zaustaviti na tom putu bila bi zabrana kandidovanja.

Trampu idu naruku tromo istraživanje i ispitivanje da li je odneo i zloupotrebio državne tajne i šta je želeo da uradi sa njima. Brzo, temeljno i efikasno okončanje svih istraga protiv njega trebalo bi da bude prioritet za pravosudne organe SAD. U suprotnom, može doći do novog talasa nasilja i još dubljih razlika i podela u društvu.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track