AUTORSKI TEKST PROFESORKE DRAGANE MITROVIĆ ZA KINESKI GLOBAL TAJMS: Srbija se suočava sa pritiscima sa više nivoa
Foto: Petar Aleksić

AUTORSKI TEKST PROFESORKE DRAGANE MITROVIĆ ZA KINESKI GLOBAL TAJMS: Srbija se suočava sa pritiscima sa više nivoa

Lični stav -

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić prisustvuje Trećem forumu za međunarodnu saradnju Pojas i put koji se održava u Kini. Poslednjih nekoliko nedelja zapadni mediji su se upustili u seriju izuzetno negativnih propagandnih izveštaja o ovoj odluci, taktici na koju smo navikli još od 1990-ih. To u osnovi uključuje pretnje i pritiske.

Ovi postupci ukazuju na to da „sponzori“ zapadnih medija smatraju predsednika Vučića „saveznikom Kine i Rusije“, smatrajući da on pomaže Kini i Rusiji u širenju „zlonamernog“ uticaja na Balkanu, pa čak i u Evropi, što je protivno zapadnim interesima i namerama. Zapad ulaže nemilosrdne napore da pritiskа Srbiju, pokušavajući da je natera da odustane od svojih principa diplomatske nezavisnosti, kao i svojih interesa i pridruži se takozvanom „zapadnom političkom narativu“.

Zašto spoljna politika Srbije toliko smeta Zapadu? U poslednje vreme, posebno od ukrajinske krize, zapadne zemlje su koristile različite načine da ekonomski i politički potkopaju Rusiju. Istovremeno, Zapad pokušava da spreči Kinu da stekne status i uticaj koji joj pripada kao velikoj sili. U pozadini pritisaka SAD i njenih saveznika na Srbiju je njena politika nezavisne diplomatije, koja se fokusira na očuvanju srpskih interesa i tradicije i zbog toga se suočava sa značajnim izazovima.

Srbija održava tradicionalna prijateljstva i sa Kinom i sa Rusijom i sa svakom od njih je uspostavila strateško partnerstvo. Osim u UN, Kina i Rusija poseduju značajan i stalan rastući međunarodni uticaj širom sveta. One su dugo podržavale Srbiju u odbrani njenih legitimnih interesa i, u stvari, promovisali uspostavljanje nove vrste međunarodnih odnosa i višeslojnog svetskog sistema koji pomaže u zaštiti ekonomskih i političkih prava malih i srednjih država. Zapadne nacije gledaju na tradicionalne prijateljske odnose Srbije sa Kinom i Rusijom kao na „trn u oku“ i koriste sve načine da uvuku Srbiju u „zapadni tabor“, sa ciljem da oslabe prisustvo svojih glavnih konkurenata u Evropi i potkopaju legitimnu borbu Srbije za suverenitet.

Srbija se suočava sa pritiscima sa više nivoa i iz više pravaca. SAD i njeni evropski saveznici naoružali su i obučili pripadnike „OVK" i transformisali ih u takozvanu „Kosovsku policiju“ i „Kosovske bezbednosne snage“, pri čemu ih otvoreno pozivaju da učestvuju u zajedničkim vojnim vežbama i tako pružaju direktnu vojnu podršku „nezavisnosti Kosova“. Takođe, SAD i Zapad primoravaju Srbiju ekonomskim sankcijama, uskraćivanjem viza i, kroz „ekstrateritorijalnu jurisdikciju" uvode sankcije visokim funkcionerima vlasti Srbije i liderima srpskih etničkih zajednica, kao što je Aleksandar Vulin, šef srpske Bezbednosno-informativne agencije.

Američka vlada je sprovela niz akcija sa ciljem da pogodi "problematične" pojedince iz sfere politike i bezbednosti u pojedinim zemljama podmetanjem tzv. "usaglašenih" agenata (kontraša). Sankcionisanje Vulina je samo jedan deo ove kampanje, ali je i dalje veoma opasan potez, koji otkriva nedostatak čak i najosnovnijeg poštovanja prema institucijama Srbije. Omalovažavajući važne srpske zvaničnike koji se zalažu za produbljivanje partnerstava sa zemljama poput Rusije nazivajući ih kriminalcima, oni nastoje da stigmatizuju i eliminišu pojedince i snage unutar srpske vlade koji se protive Zapadu, na kraju primoravajući Srbiju da se okrene Zapadu.

Odlučnost predsednika Vučića da poseti Kinu i prisustvuje Forumu "Pojas i put" pokazuje da Srbija neće trpeti prinudu SAD i Zapada i da će nastaviti da produbljuje odnose sa tradicionalnim, prijateljskim zemljama poput Kine. Ove godine se obeležava 10. godišnjica Inicijative "Pojas i put", od koje je svet imao velike koristi. Rezultati srpskih izbora u potpunosti pokazuju da ogromna većina građana Srbije snažno podržava politiku predsednika Vučića prema Kini, odobravajući dostignuća kinesko-srpske saradnje. Od implementacije Inicijative pojas i put bilateralna saradnja Kine i Srbije je cvetala a predstavljanje Globalne bezbednosne inicijative, Globalne razvojne inicijative i Globalne civilizacijske inicijative pruža nove mogućnosti za produbljivanje saradnje između dve zemlje. Srbija veruje da će tri inicijative obezbediti novi, široki prostor za saradnju u izgradnji multipolarnog svetskog poretka sa jednakim mogućnostima za sve strane.

Autor je bivši srpski diplomata u Kini i profesorka Fakulteta političkih nauka Univerziteta u Beogradu

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track