JUGOSLAVIJA JE IMALA MOĆAN TIM ALI JE ISPALA POSLE NAJSRAMNIJEG PENALA U ISTORIJI MUNDIJALA: Danac izmislio jedanaesterac za Špance posle prekršaja van 16 metara, a zatim ponovio penal! Svet je dugo bio u šoku posle ovoga! (VIDEO)
Foto: Printskrin

Neviđena krađa

JUGOSLAVIJA JE IMALA MOĆAN TIM ALI JE ISPALA POSLE NAJSRAMNIJEG PENALA U ISTORIJI MUNDIJALA: Danac izmislio jedanaesterac za Špance posle prekršaja van 16 metara, a zatim ponovio penal! Svet je dugo bio u šoku posle ovoga! (VIDEO)

Mundijal 2018 -

Učešće reprezentacije Jugoslavije na Svetskom prvenstvu u Španiji 1982. godine ostalo je zapamćeno po danskom sudiji Lundu Sorensenu koji je direktno kumovao ispadanju našeg nacionalnog tima.

Zanimljivo, Jugoslavija je kvalifikacije završila na prvom mestu u grupi 5 ispred Italije koja je kasnije postala svetski prvak i Danske! Selektor Miljan Miljanić je sa svojom četom sakupio 13 bodova iz osam utakmica, bod više u odnosu na Italiju, dok je Danska osvojila osam bodova.

Na Mundijalu koji je obeležio Italijan Paolo Rosi, najbolji strelac turnira, Jugoslavija je igrala u grupi pet. Već u prvoj utakmici protiv Severne Irske u Saragosi pred 25.000 gledalaca remi - 0:0 u bledoj utakmici našeg tima.

Tri dana kasnije na stadionu Luis Kazanova u Valensiji domaćin Španija je ugostila Jugoslaviju pred 48.000 gledalaca. Miljanić je na teren izveo postavu Dragan Pantelić, Nikola Jovanović, (Vahid Halilhodžić), Nenad Stojković, Ivan Gudelj, Velimir Zajec, Zlatko Krmpotić, Vladimir Petrović, Edhem Šljivo, Ivica Šurjak, Safet Sušić, Zlatko Vujović (Milos Šestić).

Golom Ivana Gudelja Jugoslavija je povela u 10. minutu. Međutim, lepršavost jugoslovenskog tima sasekao je pomenuti Sorensen. Prekršaj Velimira Zajeca nad Alonsom, očigledno načinjen najmanje jedan metar izvan kaznenog prostora, okarakterisao je kao jedanaesterac. Uzalud su čak i španski navijači protestvovali, Sorensen je bio neumoljiv.

Da se ne radi o slučajnoj grešci, Danac je potvrdio minut kasnije. Huanito je šutirao, ali je promašio ceo gol! Međutim, Sorensen zahteva da se penal ponovi pod izgovorom da je Pantelić krenuo sa gol-linije pre nego se udarac izveo iako nije ni pipnuo loptu. U drugom pokušaju Huanito je bio precizan.

U teškoj, rovovskoj borbi, presudio je Enrike Saura golom sredinom drugog poluvremena.

Da učešće Jugoslavije ponese određenu dozu teorije zavere pobrinulo se treće kolo u grupi. Jugoslavija je 24. juna savladala Honduras i time ostavila šanse da prođe dalje. Međutim, utakmica Španija - Severna Irska je odigran dan kasnije i na zaprepašćenje planete Irska je slavila rezultatom 1:0 što je obe ove selekcije odveo u drugu fazu.

Kurir sport

Foto: Printskrin

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track