Najnovije vesti

IVICA OSIM UZDRMAO REGION: Legendarni stručnjak otkriva šta to HRVATI imaju, a SRBI ne!
Foto: Profimedia

pravo u metu

IVICA OSIM UZDRMAO REGION: Legendarni stručnjak otkriva šta to HRVATI imaju, a SRBI ne!

Mundijal 2018

Legendarni selektor Jugoslavije Ivica Osim prokomentarisao je istorijski uspeh koji je napravila fudbalska reprezentacija Hrvatske na Svetskom prvenstvu u Rusiji.

Popularni "Štraus sa Grbavice" otkrio je za "Sputnik" da je Hrvatska imala bolje kontakte sa Zapadom i da je tamo više naučila.

Mbape ili Modrić - jedan od njih dvojice će verovatno biti proglašen za najboljeg igrača Mundijala. Kvota na Francuza je 1,85, a na Hrvata 3,20. Pogledajte sve kvote kladionice MOZZART za specijalne igre na Svetskom prvenstvu.

„Medijski gledano, bili su umereniji nego mnogi drugi. Ono što Dalić često priča, ta skromnost je vrlo bitna, bar na našim prostorima, da ostanemo na zemlji. Ništa slučajno ne dolazi. Puno je rada i talenta koga su, hvala bogu, Hrvati imali. Imali su nekoliko izvanrednih igrača i dobro su iskoristili političku situaciju na Balkanu. Sve je to njima u prilog išlo i na jedan mudar način su to iskoristili. Od nekadašnjih neprijatelja pravili su sebi prijatelje i vrlo pametno su postupali, bez neke velike pompe“, smatra Osim.

Osmi ističe da je fudbalski uspeh Hrvatske pokriven kvalitetom i da su oni izvukli maksimum iz svega, uključujući i ponašanje fudbalera.

Stvarali su uvek jednu pozitivnu klimu i njihovi igrači su vaspitavani na jedan drugačiji način. Nisu završavali karijeru sa parama koje dobiju u državama u kojima igraju, već su išli dalje i to su radili na najbolji mogući način — ne potcenjujući nikog i ne precenjujući nikog. A to je najteže, naći neku meru da znamo ko smo, gde smo i šta možemo a šta ne možemo. I to, objektivno, treba izneti i oni su to napravili. Sad će biti neke pompe, ali to je zasluženo. Ipak je teren taj koji sve pokazuje. Uspeli su da naprave jednu ekipu koja je vrlo motivisana i tu motivaciju su zadržali dugi niz godina“, objašnjava najpopularniji jugoslovenski selektor.

Hrvati su mnogo toga naučili, ističe Osim i dodaje da za ostale Jugoslovene važi da „mi znamo sve, a ne volimo da učimo“.

„Treba znati učiti, što reče Dalić, treba biti ponizan i skroman i treba prihvatiti da neko nešto bolje radi, a na to mi ne pristajemo nikada. Kad pristanemo na to da neko nešto bolje radi i uradi od nas i da nam to bude primer, a vrlo smo teški na tome, to će biti najbolji put. Ovo je dokaz više zašto su Hrvati došli do finala a, zašto ne — Srbija. Prema tome, ovde treba biti pametan i iskoristiti iskustva Hrvatske koja su sveža i preispitati sebe, igrače i njihovo ponašanje, kao i medije, pošteno da vam kažem“, ocenjuje „Štraus sa Grbavice“.

Osim se nada da će iz hrvatsog iskustva ceo Balkan izvući pouku.

Kurir sport/Sputnik

POGLEDAJTE BONUS VIDEO: