Austrijanci u nedelju glasaju na parlamentarnim izborima
Foto: Think

Austrijanci u nedelju glasaju na parlamentarnim izborima

Planeta -
Ni rast popularnosti ekstremne desnice niti učešće autrijsko-kanadskog biznismena i evroskeptika Franka Stronaha čini se da neće sprečiti da u narednih pet godina ostane na vlasti koalicija Socijaldemokratske partije i Narodne stranke

BEČ - Austrijanci u nedelju glasaju na parlamentarnim izborima na kojima se ne očekuju iznenađenja, već ostanak na vlasti velike koalicije socijaldemokrata i narodnjaka.

Ni rast popularnosti ekstremne desnice niti učešće autrijsko-kanadskog biznismena i evroskeptika Franka Stronaha čini se da neće sprečiti da u narednih pet godina ostane na vlasti koalicija Socijaldemokratske partije i Narodne stranke, demohrišćanske orijentacije.

"Nije da Austrijanci posebno vole ovu veliku koaliciju", obeleženu brojnim korupcionaškim aferama i svađama, kaže sociolog Kristof Hofinger, direktor privatnog instituta za istraživanja SORA. "Jednostavno im nedostaje entuzijazam, nisu toliko ljuti da bi želeli da ih se otarase", kaže Hofinger.

I pored krize, Austrija je sa 4,8 odsto nezaposlenih, zemlja sa najnižom stopom u Evropskoj uniji gde je prosek 11 odsto. Agencija Frans pres podseća da su velike koalicije pre pravilo nego izuzetak u ovoj alpskoj republici. Nakon nacizma i uspostavljanja Druge republike 1945. godine, velike koalicije se smatraju znakom stabilnosti.

Prema procenama instituta OGMi, ukoliko socijaldemokrate i narodnjaci ne budu imali potrebnu većinu, pošto se procenjuje da će zajedno osvojiti 49 odsto glasova, moraće da potraže saveznika. Mala liberalna stranka Neos koja bi mogla da bude iznenađenje na izborima i pređe cenzus od četiri odsto, bila bi prihvatljivo rešenje pošto dve velike stranke odbacuju mogućnost koalicije sa krajnjom desnicom, piše agencija Frans pres.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja