KOSTA KONKORDIJA: Ljudski ostaci pronađeni kod olupine
Foto: BETA AP

Potraga za preminulima

KOSTA KONKORDIJA: Ljudski ostaci pronađeni kod olupine

Planeta -
Potraga za još dva tela putnika pokrenuta je pre dva dana. Uzorak ide na DNK analizu

RIM - Ostaci ljudskih tela pronađeni su kod olupine luksuznog broda "Kosta Konkordija" kod italijanskog ostrva Điljo, saopštili su zvaničnici.

Šef italijanskog odbora za civilnu odbranu Franko Gabrijeli je rekao da će biti obavljena DNK analiza da bi se utvrdio identitet žrtava.

Potraga za još dva tela putnika pokrenuta je pre dva dana, nakon što je olupina "Koste Konkordije" podignuta u uspravni položaj 17. septembra, što je bila jedna od najsloženijih i najskupljih pomorskih operacija.

Potragu za telima započeli su ronioci obalske straže, vatrogasci i policija i oni su istraživali teren od mesta na kojem se nakrivio brod pa do obale, a koji je ranije bio nedostupan.

Od žrtava brodoloma, u kojem je poginulo 32 ljudi 13. januara 2012. godine, nedostaju tela italijanske putnice Marije Gracije Trikariči i člana posade Rasela Rebela, javio je ranije AFP.

Kruzer težak 114.500 tona uspravljen je uz pomoć mnoštva dizalica i kablova i postavljen na platformu, umetnutu u stenovito dno mora.Ogromna olupina broda ležala je na boku više od 20 meseci, zauzimajući veliki deo male luke na turističkom toskanskom ostrvu Điljo.

Brod, odnosno hotel na vodi sa više od 4.000 putnika i članova posade, potonuo je 12. januara 2012. godine, kada se nasukao na stene dok se približavao obali na početku krstarenja po Mediteranu.

Nakon dizanja kruzera u uspravni položaj ekipe će nekoliko meseci raditi na njegovom stabilizovanju i pripremanju za plovidbu uz pomoć džinovskih tankera kako bi mogao biti odvučen na otpad, verovatno na proleće.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track