ŠOKANTNI VIDEO: Kako su Slovenci prevarili radnike iz Cazinske krajine!

Prošli kroz pakao

ŠOKANTNI VIDEO: Kako su Slovenci prevarili radnike iz Cazinske krajine!

Planeta -
Radnici koji su preživeli ropski rad u Sloveniji kažu da su radili kao konji, a živeli kao miševi i hranili se kao psi

SARAJEVO – Slovenačka televizija nedavno je emitovala šokantni video prilog o radnicima iz Bosne i Hercegovine, od kojih je najviše iz Cazinske krajine koji su bili žrtve prevare slovenačkih poslodavaca.

U video prilogu se mogu pogledati šokantne ispovesti radnika, koje su prevarili slovenački poslodavci, koji su radili po 14 ili 17 sati za samo 200 evra i pogledati jezivi prizori neuslovnih smeštaja u kojima su boravili radnici.

-Otišao sam da radim, da donesem novac, ali posla nije bilo, sa jednim evrom sam se vraćao svom detetu. Samo jedno kinder jaje sam mu doneo. Radili smo po 10, 12 čak 14 sati, pa čak i za vikend, priča Mirzet Begić nekadašnji radnik preduzeća Prenova.

Njegov sugrađanin Dino Kljajić nekadašnji radnik slovenačkog Vegrada čija se direktorka Hilda Tovšak nalazi iza rešetaka, da se odlučio da ode u Sloveniju posle razgovora sa komšijama, koji su penzioneri, a koji su nekada radili u deželi.

- Nadao sam se da će iz toga nešto biti, jer je to u pitanju Slovenija koja je u Evropskoj uniji, ali nije bilo ništa iz toga. Radio sam po 230, 250 a u Laškom čak 270 sati mesečno. Dva puta sam bio na betonažama koje su trajale 24 sata. Jesmo se bunili, ali ti oni smanje platu. Krajem 2008. godine počeli su da smanjuju plate, izmišljaju neke uslove, nisi znao kad šta dobiješ, kaže Dino Kljaić nekadašnji radnik Vegrada.

Drugi radnici koji su insistirali na anonimnosti govorili su da su na mesec dobijali do 200 evra sa kojima su morali da izdržavaju brojnu porodicu. Oni kažu da su radili kao konji, a živeli kao miševi sa bubašvabama i hranili se kao psi.

Slovenački novinari otkrili su da su radnicima poslodavci uzimali prvo 30 evra za stanovanje, a zatim 50 pa čak i 70 evra. Cene smeštaja u barakame se kreću od 120-130 evra bez kupatila i toaleta.

Šokantni video možete pogledati ovde

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track