SILOM LETAČ: Pilot umro, putnik prizemljio avion

Incident u Engleskoj

SILOM LETAČ: Pilot umro, putnik prizemljio avion

Planeta -
Čim mu je pozlilo, pilot je uputio upozorenje, izjavio je portparol aerodroma u Hambersajdu, četrdesetak kilometara dalje, gde je avion sleteo

LONDON - Nakon što je pilotu aviona u Engleskoj pozlilo, putnik koji se nikada ranije nije našao za komandama aviona, uspeo je da ga bezbedno spusti na zemlju.

Putnik Cesne 172 doživeo je "vazdušno krštenje" kada je pilotu postalo tolko loše da više nije mogao da upravlja avionom.

Incident se dogodio juče nekoliko minuta pošto je avion poleteo iz Sendtofta, na istoku Engleske.

Čim mu je pozlilo, pilot je uputio upozorenje, izjavio je za BBC portparol aerodroma u Hambersajdu, četrdesetak kilometara dalje, gde je avion sleteo.

On je objasnio da je jedini putnik aviona bio primoran da preuzme komande i da, sledići savete dvojice instruktora u kontrolnom tornju, počne da upravlja malom letelicom.

Nakon četvrtog pokušaja, uspeo je da, bez većih problema, prizemlji avion.

"Odlično obavljen posao", kazao je Roj Mari, jedan od instruktora koji su mu pomagali u pilotiranju.

Putnik nije povređen, ali je pilot kasnije preminuo, saopštila je policija, ne navodeći uzrok smrti.

Putnik "nije bio upoznat sa avionom i leteo je na slepo jer nije imao upaljena svetla. Najgore u tim okolnostima je da vas uhvati panika", kazao je Mari.

"Da nismo neprestano pričali s njim, mislim da bi se slupao", naveo je on, dodajući da je "divan osećaj spasiti nekom život".

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track