BOŠNJACI TRAŽE IZVINJENJE: Ljuti na Mila jer smatra da Njegoš nije pesnik genocida

Naneo im duševni bol

BOŠNJACI TRAŽE IZVINJENJE: Ljuti na Mila jer smatra da Njegoš nije pesnik genocida

Planeta -
Tvrde da je tzv. istraga poturica u Crnoj Gori, opisana u "Gorskom vijencu", bio "masovni progon Bošnjaka" posle poraza Turske u ratu pod Bečom 1683.

PODGORICA - Odbor za ljudska prava koji zastupa Bošnjake, zatražio je izvinjenje crnogorskog premijera Mila Đukanovića zbog njegove ocene da Njegoš nije pesnik genocida.

Đukanović je u prošlu subotu, na svečanosti na Lovćenu, povodom 200. godišnjice rodjenja Njegoša, rekao da veliki crnogorski pesnik, državnik i duhovnik nije pesnik genocida, kako neki pokušavaju da predstave njegov "Gorski vijenac", nego da je pozivao na oslobodilačku borbu.

Podgorički portal Refleksija, međutim, danas objavljuje ocenu pomenutog Odbora za ljudska prava da je Njegoš zagovarao genocid i da su neki stihovi u "Gorskom vijencu" navodno fašistički. Stoga je Odbor pozvao Đukanovića da se izvini zbog ocena o Njegošu. Prema saopštenju Odbora, koje portal, kako navodi, doslovce prenosi, takozvana istraga poturica u Crnoj Gori koja je opisana u "Gorskom vijencu" je bio "masovni progon Bošnjaka" posle poraza Turske u ratu pod Bečom 1683. godine.

"Gorski vijenac" je, kako ocenjuje Odbor, "veličanje zločina", mada ne postoje relevantni istorijski dokazi da je "istraga poturica" ikad sprovedena u Crnoj Gori. Đukanović je, navodno, svim Bošnjacima "naneo duševni bol" svojom izjavom o Njegošu i treba da se izvini.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track