PAPA FRANJA: Hrišćanska ideologija je bolest!
Foto: Reuters

Protiv ekstremizma

PAPA FRANJA: Hrišćanska ideologija je bolest!

Planeta -
Ideološko hrišćanstvo je bolest koja ne služi Isusu Hristu, rekao je papa Franja na misi prošle nedelje, i izazvao novu lavinu komentara desničarskih hrišćanskih fundamentalista

RIM - Ideološko hrišćanstvo je bolest koja ne služi Isusu Hristu, rekao je papa Franja na misi prošle nedelje, i izazvao novu lavinu komentara desničarskih hrišćanskih fundamentalista.

Papa Franja sve češće u svojim istupima govori protiv siromaštva i bolesti, a kritičan je prema protivnicima homoseksualaca i pobačaja koji sve više dominiraju hrišćanskom desnicom.

Prema najnovjim papinim izjavama, takav ekstremizam je opasan, ne samo po hrišćanstvo već i po svet."U ideologijama nema Isusa - u njegovoj nežnosti, njegovoj ljubavi, njegovoj poniznosti. Ideologije su krute, uvek. A kada hrišćanin postane sledbenik idelogije, izgubio je veru: nije više sledbenik Isusa, postao je sledbenik takvog razmišljanja.. Zato im je Isus rekao: ‘Uzeste ključ znanja.’ Isusovo znanje pretvara se u ideološko i moralističko znanje, a ta zatvaraju vrata. Vera postaje ideologija, a ideologija plaši ljude, ideologija tera ljude, udaljava, udaljava ljude jedne od drugih i crkvu od ljudi. To je ozbiljna bolest ideoloških hrišćana", rekao je papa Franja.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track